Танасковић: Извјештај о страдању Срба у Сарајеву организованије представити

Исламолог Дарко Танасковић оцијенио је да ће извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године временом постати темељан за уобличавање објективније слике о ратним збивањима и у Сарајеву и у БиХ, али под условом да заиста буде доступан и домаћој и страној јавности.

– Промовисање извјештаја на међународном плану мора бити плод много озбиљније организоване и планске делатности државних органа и свих оних који могу да дају допринос тој изузетној важној фази у афирмисању резултата до којих је комисија дошла – рекао је Танасковић.

Он је истакао да су аутори извјештаја врло угледни међународни стручњаци који су доказали својим досадашњим дјелом да су од потпуног моралног интегритета, изузетно компетентни и да су спремни да пливају против струје „политички коректних“ интерпретација рата у БиХ.

Танасковић истиче да, међутим, не треба очекивати од њих да буду ти који ће превасходно промовисати извјештај, иако су спремни да учествују на конференцијама, одговоре на нападе и дају образложење уколико се нешто критикује.

Он је новинарима уочи трибине „Деконструкција митова о сарајевском суживоту и геноциду у Сребреници“, која је данас организована у Београду, рекао да је извјештај на 1.250 страница објављен у октобру и да је можда рано очекивати да већ буде неких непосредних посљедица и реакција.

Танасковић је указао да у Србији за сада нема довољно спремности, ни довољно схватања значаја потребе да се овај извјештај учини приступачан домаћој и страној јавности свим расположивим средствима информисања и комуникације.

– Уколико напор буде учињен, онда сам потпуно сигуран да ће имати одређеног дејства. Неће моћи одједном да промијени целокупну слику која је стварана годинама о рату у БиХ, а ствара се и данас о српској кривици, али ће бити веома добар почетак и полазиште свима онима који су спремни да ту такозвану истину доведу у питање – рекао је Танасковић.

Он је навео да је Влада Републике Српске оформила Независну међународну комисију за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године да би се створили предуслови за уравнотежење слике о збивањима у ратном Сарајеву, а самим тим и у БиХ.

Танасковић је рекао да је идеја била да се на аргументован, документован и озбиљан начин, полазећи од тога да су у Сарајеву страдали сви, укаже на то да истина о страдању Срба никада није ни институционално, ни озбиљно јавно представљена.

Он је навео да је у извјештају „освијетљен“ не само онај дио ратне драме Сарајева који се односи на Србе, већ је стављена у много шири контекст, како историјски, тако и савремено.

Анализирана је, како је навео Танасковић, и историјска димензија околности које су довеле да сарајевско друштво буде структурисано на такав начин и какав је био удио појединих историјских епоха, укључујући и комунистичку, којој углавном није поклањана пажња, па се лако створио утисак као да је одједном из неке сарајевске идиле, идеалног комшилука, „заслугом“ дивљих Срба који су извршили агресију на сопствени град дошло до страшног грађанског рата.

Танасковић је истакао да је анализа показала да то није тако, да су предуслови постојали и прије избијања сукоба, а да је разлог за рат била политичка одлука.

– Комисија је једногласно закључила да је одлука која је довела до тога да избије грађански рат била одлука да се иде на референдум о независности БиХ, гдје су бошњачки, тада муслимански и хрватски посланици прегласали Србе, заправо читав један народ на тобоже демократском референдуму и самим тим повели БиХ у неизбежан сукоб и распад – закључио је Танасковић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар