Мучибабић: Резолуција Скупштине општине Себреница – једина која има тежину

Сенатор Републике Српске Милимир Мучибабић изјавио је Срни да од свих резолуција донесених о Сребреници тежину има само она коју су недавно усвојили одборници Скупштине те општине јер је заснована на чињеницама и истини, за разлику од оних који хорски доносе парламенти региона под диригентском палицом Брисела и моћника са оне стране океана који у тим памфлетима траже алиби за своја злодјела, нечињење и покушавају да оперу савјест због НАТО агресије.

Он је нагласио да српски отпор злонамјерним лажима мора бити заснован на истини и да Срби као народ имају обавезу да скину са себе љагу коју су му инструментализацијом и манипулацијом западни медији окачили о врат као нову легитимацију.

– Ту легитимацију треба скинути. Први кораци су направљени извјештајем Независне међународне комисије, чији је потписник један од најбољих свјетских стручњака за геноцид Гидеон Грајф и сад овом резолуцијом о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку. Моје скромно мишљење је да сви локални парламенти у Републици Српској треба да је усвоје, наравно и парламент Српске, да буде прослијеђена братској Црној Гори као чињеница, као факат, истина па нека се знају односити, али и Србији – рекао је Мучибабић.

Мучибабић сматра да, зарад чињенице да је истина претпоставка помирења, Резолуцију Скупштине општине Сребреница треба без устезања упутити и Парламенту Федерације БиХ – да је и тамо неко прочита.

– Нисам сигуран да нема људи којима је стало до истине, који знају да је немогуће да се одвија грађански рат, а да жртава нема, да их има само на једној страни. Да је један ђаво, а други анђео то може само у литератури – рекао је Мучибабић.

Он је нагласио да је Резолуција о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку на неки начин и враћање дуга за око 7.000 Срба које су на том подручју, конкретно Броду на Дрини, побиле усташе Јуре Францетића и за оне које је 1914. године у Сребреници побила војска Аустроугарске, а о којима се због филозофије комуниста Јосипа Броза, да сви и у свему, укључивши и жртве, морају бити једнаки, деценијама ћутало.

У осврту на Резолуције о Сребреници коју су усвојили парламенти у Подгорици и у Приштини, Мучибабић је рекао да је то хорско пјевање о геноциду који су Срби „учинили у Сребреници“ наставак оног што је Енглеска покушала у УН 2015. године.

– И када јој није успјело да оптужи Србе као геноцидан народ, онда је споредним колосјеком осмислила да то иде овако – да се донесу резолуције у институцијама држава региона. Браћа Црногорци су први пропјевали и донијели резолуцију о геноциду у Сребреници, не спомињући никог другог. Свијест о томе, дакле, ће ићи даље. Обавеза ће бити свих наших комшија да то ураде – рекао је Мучибабић.

Он је указао да су Срби у овим резолуцијама проглашени као геноцидан народ са јасном свијешћу да из тог односа и идеологизацијом доведу у питање сви деривати одбрамбено-отаџбинског рата и Републике Српске као његовог вриједносног еквивалента.

– Иза тога се крије ова агресивност о геноцидности Срба која постаје хорска музика балканских простора, а диригент се налази негдје у Бриселу или преко океана. Наш отпор мора бити заснован на истини, а први велики кораци су већ учињени – истакао је Мучибабић.

Скупштина самопроглашеног Косова усвојила је јуче резолуцију којом се осуђује наводни геноцид у Сребреници, а претходно су посланици „Српске листе“ напустили сједницу.

Резолуцију о Сребреници претходно је усвојио и парламент у Црној Гори, након чега је Скупштина општине Сребреница у петак, 2. јула, усвојила Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку и осудила све злочине почињене над Србима, као и припадницима свих народа на простору бивше Југославије у том периоду.

Нема коментара

Напишите коментар