Којић: Убиства српске дјеце – злочини без казне

Директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић рекао је да до данас нико није одговарао за убиства 585 српске дјеце током протеклог рата, међу којима је 123 са подручја Српског Сарајева.

Којић је у Основној школи „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву на обиљежавању 11. марта, Дана сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, рекао новинарима да су убиства ученица ове школе Милице Лаловић и Наташе Учур симбол страдања најмлађих становника овог града.

Он каже да искази свједока који постоје у Тужилаштву БиХ потврђују да се монструм који је убио ове двије дјевојчице хвалио да је „испунио норму“, те напомиње да злочинац, као ни његови наредбодавци, ни 25 година касније нису одговарали.

„Према званичном попису који смо ми обавили убијено је 585 дјеце. За њих не можемо рећи да су страдала јер она никоме не могу бити легитиман војни циљ. Међу њима брутално су убијена дјеца Димитријевић, мала Данка из Јошанице, дјеца Јанковић и многа друга, о чему Тужилаштво БиХ упорно ћути“, нагласио је Којић.

Од сматра да се од правосудних институција какве данас постоје у БиХ не може ништа очекивати, али да се Република Српска мора сјећати ових жртава.

„Ми их не смијемо заборавити. Морамо се бавити културом сјећања и памћења, а овај догађај је управо дио те културе. Морамо писати о страдалој дјеци, а Републички центар ће до краја године издати публикацију која ће појединачно говорити о начину страдања сваког дјетета, што ће им бити трајни споменик“, истакао је Којић.

Он сматра да ова публикација треба да буде трајни доказ једне историјске чињенице, коју правосуђе у БиХ неће и не жели да прикаже кроз судске процесе.

Служењем помена и полагањем вијенаца данас је обиљежен Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

Ученице Основне школа „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву Наташа Учур и Милица Лаловић постале су синоним страдања 123 дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

Наташа и Милица убијене су за вријеме примирја 11. марта 1995. године у сарајевском насељу Грбавица, које је тада било под српском контролом. Тог дана је снајпериста са зграде „Лориса“ из муслиманског дијела града угасио два млада живота.

У дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву 13. септембра 2018. године откривен је споменик свој невино страдалој дјеци са подручја некадашњег Српског Сарајева.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар