Кoмеморација страдалим српским цивилима крајем 1991. године у Горњим Граховљанима код Пакраца

Крaјем године у Горњим Граховљанима код Пакраца први пута одржан је помен за страдале цивиле у овом селу и другим селима пакрачког краја настрадалим крајем 1991. године.

Током децембра 1991. већина села насељена српским становништвом заузета су од стране Хрватске војске. У сваком од десетак села остало је по неколико цивила, који су нажалост свој живот скончали трагично и за чијим посмртним остацима и данас трагамо. Само у Горњим Граховљанима нестало је 16 цивила, у Бранешцима 7, у Кусоњима десетак, те се тај жалосни низ наставља у сваком од села. Поред жртава у селима, окупљени су се кроз молитву сјетили и цивила из Пакраца страдалих у Пакрачкој Пољани.Никола Ивановић, предсједник Вијећа српске националне мањине Града Пакраца, обратио се присутнима: ‘Овим окупљањем родбине убијених, сумјештана и узваника желимо се сјетити страдалих цивила који су остали у својим селима и указати на чињеницу да и након 26 година и даље тражимо њихове посмртне остатке.’ Овдје у Горњим Граховљанима желимо послати јасну поруку да тражимо да се сви нестали пронађу, да се заустави политизација проблема несталих и да сви морају учинити напоре да се пронађу нестали, како жртве с српске тако и хрватске стране, јер жртва је жртва. Међутим, морамо поново покренути хрватске институције које се баве овом проблематиком да крену тражити нестале у овим селима, истакнуо је Ивановић.

Помен страдалим цивилима одржан је код споменика жртвама из обају задњих ратова. Помен су служили протојереј ставрофор Ђорђе Теодоровић, протојереј ставрофор Лука Босанац и ђакон Милан Томашевић.

 Боро Ркман

Нема коментара

Напишите коментар