Кордунаши не заборављају завичај

Некадашњи становници Кордуна који живе у канадској провинцији Онтарио успјешно његују и чувају обичаје из старог краја захваљујући Српском друштву „Кордун“ из Торонта које је обиљежило 35 година постојања и рада.

Тим поводом у Српској хали у Нијагари, у граду у којем живи бројна заједница поријеклом са Кордуна, одржана је Кордунашка забава на којој су приказани неки од обичаја, речено је данас Срни у српском друштву „Кордун“.

– Била је то јединствена прилика да се сусретне неколико генерација Кордунаша, који живе у Канади и евоцирају успомене на богату културу и народну традицију – кажу у овом друштву.

Под називом „Кордун причом и пјесмом кроз вијекове“, пјевачке групе „Синови Кордуна“ и „Ћемер“, те група жена и мушкараца, обучених у народне ношње, успјели су да дочарају дио послова које су на Кордуну обављали кордунашке мајке, баке и дједови.

– Многи од млађих генерација могли су први пут видјети преслицу и вретено, матовило за вуну, плетеће игле, косу и брус, те како се некада перушао кукуруз у њиховој ђедовини – рекли су у Удружењу „Кордун“.

Свечаности у Нијагари присуствовали су гости, међу којима нови генерални конзул Србије у Торонту Небојша Татомир, предсједник Српске народне одбране за регију Торонто Ацо Пантелић, предсједник Црквено-школске општине Свети Георгије из Нијагаре Даница Матек, те свештеник из Нијагаре Милорад Делић.

Предсједник друштва „Кордун“ Милан Кекић, у присуству више од 200 посјетилаца, захвалио је оснивачима друштва који су зацртали његов пут који траје три и по деценије.

Кекић је истакао да је задовољан што су ти задаци остварени у условима када је требало доказати да друштво није политичка организација и да своје дјеловање обавља путем културних програма.

– Заслуге друштва су велике. Оно ради далеко од родног краја, па је због тога његовање изворне културе вишеструко теже. Циљ нам је да старији чланови пренесу наше обичаје на потомке. Наш изворни језик, изворне народне пјесме и народна ношња, најјачи су симболи Кордунаша овдје у Канади. На то смо поносни – додао је Кекић.

Генерални конзул Србије у Торонту Небојша Татомир, честитајући јубилеј, изразио је наду да ће удружење које окупља Кордунаше у Канади бити чувар традиције и културе српског народа са Кордуна и да будуће генерације на тај начин неће заборавити своје поријекло.

Свештеник Милорад Делић у име Црквено-школске општине Свети Георгије из Нијагаре захвало је друштву „Кордун“ за значајну финансијску помоћ у изградњи инфракструктуре на српском имању у чијем је склопу и српска црква.

Јубилеј, 35 година рада, био је прилика да се додијеле плакете заслужним члановима друштва, као и појединцима у Чикагу, Београду, Бањалуци и Вргинмосту.

Плакете су уручене и друштвима која својим активностима доприносе очувању културе, традиције и обичаја народа са Кордуна.

Српско друштво „Кордун“ из Торонта основано је 1987. године као културна и хуманитарна организација. Циљ је био организација и окупљања Кордунаша и њихових потомака, као и његовање и преношење обичаја културе краја из кога долазе.

Друштво неколико пута у току године организује забаве и дружења уз пригодне културно-умјетничке програме. Његове хуманитарне активности обухватиле су више видова помоћи српској цркви, српским удружењима и појединцима у завичају, као и помоћ српским црквеним општинама у Канади.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар