Ковић: Потребно јединство за очување Српске и Срба као аутохтоног народа у БиХ

Историчар Милош Ковић истакао је да Република Српска мора да се залаже за владавину права и Дејтонски споразум у БиХ у којој је кроз институцију високог представника наметнут колонијалан режим и поручио да је потребно јединство у борби за очување Српске, законитости и поштовања Срба као најстаријег, аутохтоног народа у БиХ.

– Народна скупштина Републике Српске залагањем за јасне правне норме заговара један подношљив политички поредак у коме нико не угрожава оног другог, што представља и залагање за мир у БиХ – оцијенио је Ковић за Срну поводом скупштинских закључака о враћању надлежности.

Он каже да српском народу и Републици Српској није ни остало ништа друго него да се залажу за владавину права и Дејтонски споразум у БиХ у којој је наметнут један колонијалан режим, гдје законе произвољно тумаче, а право је на страни оног ко држи батину.

Којић наглашава да у таквим околностима све политичке партије у Републици Српској морају да одвоје оно што је минимум националног интереса од оног што су легитимни интереси политичких странака.

– Тако је и у Србији. Дакле, када се брани голи опстанак српског народа у Републици Српској, када се брани опстанак српског народа на Косову и Метохији или у Црној Гори ту не смије да буде разлике између нас, што је најважније, језик у унутрашњој политици не сме да буде језик непријатељства и грађанског рата – нагласио је Ковић.

Према његовим ријечима, језик непријатељства не смије да буде кориштен ни у институцијама БиХ, а посебно не у институцијама Републике Српске.

Ковић је навео да је Српска дуго и још од времена одбрамбено-отаџбинског рата служила Србији као примјер свијести о оном што је национални интерес и сарадње људи који су били различитог политичких профила.

– Република Српска је дуго важила за пример и ваљало би да тако и остане. У много чему Србија се угледа на Републику Српску, а оно што је по мом мишљењу најважније јесте да су људи у Републици Српској свеснији опасности која прети целом српском народу, а то је опасност од голог уништења, од нестанка – рекао је Ковић.

Он је нагласио да српски народ у Републици Српској то није осјећао само у току Првог и Другог свјетског рата, већ и током рата деведесетих година 20. вијека када је показао како се брани живот и слобода.

– То је нешто што некада у Србији недостаје и зато кажем да Република Српска мора да нам служи као пример. Потребно је да сви чиниоци политичког живота буду свесни своје одговорности, не само према народу Српске, него и према народу Србије и Црне Горе и то је мислим у овом тренутку најважније – сматра Ковић.

Народна скупштина Републике Српске је у петак, 10. децембра, на посебној сједници усвојила Декларацију о уставним принципима и четири информације са закључцима о враћању надлежности пренесених са Републике Српске на ниво БиХ.

РТРС, СРНА

Нема коментара

Напишите коментар