Ковић: Срби су прве жртве геноцида у Европи, његовати сјећање на логор у Добоју

Историчар Милош Ковић изјавио је да су Срби прве жртве геноцида у Европи, односно да су британски „патент“ ликвидације над Зулу народом и у концлогору у Јужној Африци на Старом континенту примијенили Аустроугари у Великом рату, а да се по страхотама истиче логор у Добоју.

Он је нагласио да би, стога, сјећање на овај логор требало на посебан начин његовати и у Републици Српској и у Србији.

– Почетак геноцида над српским народом догодио се 1914. на подручју Подриња, како западно од Дрине, од Семберије до Херцеговине, тако и источно од Дрине, у Мачви, Јадру и Рађевини – рекао је Ковић.

Он је указао да територије на којима се спроводио геноцид над Србима далеко надилазе регион, односно да су од истока Мале Азије, до сјеверних њемачких градова, чак и у Холандији, нађена гробља са посмртним остацима звјерски уморених Срба.

– У Другом свјетском рату геноцид над Србима починила је иста рука као и у Првом. Усташки злочини чињени су у име уједињене Европе и такозваних западних вриједности, како су то формулисале усташе, нацисти и фашисти, што нас води ближе актуелним догађајима – рекао је Ковић за Вечерње новости.

Он је нагласио да су два „извора геноцида“ над српским народом, али су и иста та два мотива „кумовала“ геноциду над становништвом источне Европе, Америке и Азије.

– Први је вјерска мржња, а други расизам, који се не задржава само на боји коже, него укључује и разлике унутар бијеле расе, те почива на тези да и од бијелог има бјеље – рекао је Ковић.

Према његовим ријечима, од позног средњег вијека до данас, аргументација којом се „оправдава“ геноцид није се промијенила.

– Над Србима геноцид се наставља на крсташке ратове који су се у 13. вијеку окренули и против православних хришћана. Непосредно прије Четвртог рата, кад је похаран и заузет Цариград, уз помоћ са домаћег терена, државу Немањића освајају Угари и паписти. Крижарски „занос“ видљив је и у НДХ која води вјерски рат против Срба управо због вјерске мржње – појаснио је Ковић.

Он наглашава да су западне земље, и оне римокатоличке и протестантске, јединствене у сукобима са православним хришћанима, што се јасно види и у анимозитету према Русији који је у посљедње вријеме све израженији.

– Западноевропски расисти разликовали су супериорне Германе и инфериорне Словене. Без обзира на исту боју коже, Словени су сматрани расно инфериорним у односу на германско становништво – рекао је Ковић.

Он је навео да се та врста расистичког става према Србима види у аустроугарској псеудонауци, нарочито од средине 19. вијека и код идеолога такозване Странке права, са Антом Старчевићем на челу.

– Његова србофобија, која је расног поријекла, наставља се касније у усташки покрет. Коријени геноцидног понашања потпуно су исти и код Британаца – указао је Ковић.

Он каже да је академик Милорад Екмечић показао да србофобија на Западу највише подсјећа на антисемитизам чији су коријени такође вјерски и и расистички, али у англосаксонским земљама повезани и са русофобијом.

– Срби су доживљавани као некаква продужена рука Русије, а то је и данас тако. Све што нису могли да ураде Русији, Англосаксонци су преливали на Србију – рекао је Ковић.

Он је навео да је управо на тој расистичкој традицији поникао и Адолф Хитлер који, као ни НДХ није тек пуки инцидент, него је проистекао из чињенице да геноцид који су починили Британци над старосједиоцима америчког континента на сјеверу, а Шпанци у латинској Америци прошао некажњено.

– То је највећи геноцид у историји човјечанства, а прошао је некажњено. Управо чињеница да није кажњен од пресудног је значаја. Због тога Енглези и Американци и данас себи дају за право да држе моралне лекције Србима и Русима, као и другим народима, што је морално, логички и историјски потпуно бесмислено – сматра Ковић.

Он је нагласио да управо због некажњеног геноцида преовладавајући дио британског и америчког естаблишмента данас вјерује, не само да им је све дозвољено, него и да је све што је учињено старосједиоцима, било „по Божијој вољи“.

– Тај геноцид над аутохтоним становништвом траје до данас широм САД, Канаде и Аустралије, у резерватима у којима су дрога и алкохол, па и самоубиства општа појава. Моралне „лекције“ Англосаксонаца су зато врх цинизма – закључио је Ковић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар