Кривокапић: Са Србијом се морају имати најбољи могући односи у свим областима; Актуелна власт непотребно затегнула односе

Три коалиције – „За будућност Црне Горе“, чији је Кривокапић носилац листе, уз коалиције „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“, освојиле су 41 од укупно 81 мандата на парламентарним изборима 30. августа и у позицији су да формирају владу.

Три коалиције – „За будућност Црне Горе“, чији је Кривокапић носилац листе, уз коалиције „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“, освојиле су 41 од укупно 81 мандата на парламентарним изборима 30. августа и у позицији су да формирају владу.

О односима са Србијом Кривокапић је указао да се „морају имати најбољи могући односи у свим областима“, те да је актуелна власт „непотребно затегнула односе“ двије сусједне земље „занемарујући братске и кумовске везе“.

Треба створити услове за нормалну сарадњу, јер ако имате најбоље економске односе, јер је трговина најиздашнија према Србији, што не бисте исте такве односе имали и у другим областима. Ако са сусједима нисте добро, ни вама не може да буде добро и то је показала ова туристичка сезона„, рекао је он.

На питање да ли ће се мијењати Закон о држављанству који забрањује двојно – црногорско и српско, рекао је да то питање не треба доводити у везу са бирачким правом, што се у Црној Гори често чини.

„Један грађанин може да има право само једног гласа. Ако гласате у Србији, не можете гласати у Црној Гори. Питање да ли ће неко имати двојно држављанство је друго питање. Ако ви плаћате порез негдје другдје, ви можете имати пасош црногорски, али не можете гласати у Црној Гори јер овдје немате пребивалиште. То питање пребивалишта је до сада било злоупотребљавано“, оцијенио је он.

Кривокапић је казао и да нова влада неће бити политичко-експертска већ „влада спаса“ и одбио да одговори да ли ће он бити премијер.

Како је додао, најмање је битно ко ће бити у новој влади, јер је ово „историјски тренутак“. Рекао је да коалиција коју предводи има своје критеријуме које је предочила осталима.

Ми ћемо кренути од тога што бисмо вољели да буде најбоље рјешење, али ћемо вјероватно морати да правимо одређене уступке јер је тренутак такав да многи политичари који су компетентни, желе себе да виде у том дијелу подршке и давања највеће подршке развоју Црне Горе„, рекао је он.

Рекао је да очекује да ће имати подршку свих партија за формирање владе која ће „дати одговор на бројне проблеме – владавину права, урушену економију, социјалне проблеме“.

Кривокапић је навео да „не треба робовати ко је ко и одакле долази, већ ко је најбољи кадар“.

Рекао је да за то има подршку лидера Демократског фронта Андрије Мандића и Милана Кнежевића, који чини окосницу коалиције коју предводи.

Ми смо кроз многобројне разговоре дошли до онога што је најбоље. Они су чак спремни да подрже мањинску владу, што је велики допринос овом тренутку. Они су политичари који су имали тежак период који је створио политичке фрустрације, али није вријеме за то, ово је посебан тренутак којем сви морамо одговорити“, рекао је Кривокапић.

Он је рекао и да је разговаоа с експертима из иностранства који су „спремни да оставе плату од 10 хиљада еура мјесечно и дођу и помогну реформе“.

„Сви су доставили биографију. Ја сам обавио и личне разговоре“, рекао је он.

На питање види ли некога од њих у Влади, он је рекао да када би он сам одлучивао, да би сви они били ангажовани.

„Сви, међутим, имају своје експерте који желе да виде у Влади. Али када бих вам показао њихове ЦВ, мало ко би могао да парира њиховим биографијама“, рекао је он.

Ангажовати међународне организације да се направи „дубинска анализа стања у Црној Гори“

Кривокапић је најавио да ће анагажовати међународне организације како би сагледале ситуацију у Црној Гори, да се направи „дубинска анализа стања“ у којем је држава.

Ангажоваћемо међународне институције да не би било да је неко то радио да би стање приказао горим него што јесте, већ да то буде реална анализа која ће нам указати на многобројне проблеме којих смо сваким даним све свјеснији„, рекао је он.

На питање о томе да ли се у Црној Гори осјећао дискриминисано – како се осјећају многи који су њега гласали, посебно имајући у виду да је заузимао високе позиције на државном Универзитету, Кривокапић је казао да се „некада човјек осјети интимно дискриминисаним“.

Морате да знате да је странка која је оволико дуго била на власти и имала сву могућу инфрастуктуру, имала политику да употријеби и искористи човјека и онда кажу довиђења. То није само мој случај, већ су се многи тако осјећали. Да су они имали свог човјека не би они звали Здравка Кривокапића. Ја сам био једини стручњак у том тренутку који се бавио квалитетом, посебно квалитетом у високом образовању и имао јасне резултате у тој области„, рекао је Кривокапић.

Он је оцијенио да је то „вјероватно био један од разлога што га је неко препознао и он се доказао направивши цио један систем“.

„Што се тиче стана, добио сам га на конкурсу. Али тај Правилник о додјели станова је и тада и дан-данас дискриминаторски. Ако је Правилник дискриминаторски, онда се многи осјећају дискриминисаним“, рекао је агенцији Бета Кривокапић.

Преузето са: ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар