АКТУЕЛНО:

КУД „Пeтрова гора-Кордун“ на годишњој скупштини усвојио план рада за 2018. годину

План рада и буџет KУД-а „Петрова гора – Kордун“  за 2018. годину усвојен је на годишњој свечаној скупштини која се одржала 20. децембра  у просторијама МЗ Баново Брдо гдје су и канцеларије КУД- а.  Списак активности и програма КУД- а „Петрова Гора- Кордун“ за наредну годину је прилично дуг и шаролик.

КУД „Петрова Гора- Кордун“ у свом плану усвојио је да ће наредне године самостално организовати  7.Фестивал  „Завичају у срцу те носим“ у Београду, посвећен години Саве Мркаља, 235.годишњици рођења и 185.годишњици смрти овог великана.  Како је рекао предједник КУД- а, Стево Бекић, овдје ће бити  укључени и највиши представници СПЦ, а све са циљем да СПЦ рехабилитује Саву Мркаља, јер  га је неправедно осудио  тадашњи Митрополит Стратимировић,  и да се коначно Сава Мркаљ уведе у српску школу раме уз раме са Вуком Стефановићем Караџићем, јер је то заслужио, навео је Бекић.

Планиран је и концерт  „Пјесме, игре и обичаји  прекодринских Срба“ у Београдуу сопственој реализацији , а у плану су друге активности гдје ће овај КУД дати свој допринос.

„Ту су и хуманитарни наступи, планирани у  свим избјегличким центрима који још постоје у Србији, наступи на фестивалима народног стваралаштва, попут оног у Смедереву „Сабор народног стваралаштва“ , затим у Крагујевцу  „ Шумадијско – Крајишки сабор“,  „Пјесме Далмације, Лике, Кордуна, Баније и Славоније“ , у Ваљеву  „Златни опанак“, у Сомбору  „Витешке крајишке игре“ , у Зрењанину  „Сабор крајишке пјесме и игре“ , у Вршцу и Тополи „Берба грожђа“, у Београду  „Шири ми се моје коло мало“ фестивал прекодринских Срба, у манастиру Крушедол „ Крушедолска звона“. Наступићемо и у региону, у  манастиру „Крка“ у Далмацији на  Сабору народног стваралаштва Срба Крајишника, у Вргин мосту, на Кордуну  на манифестацији „Ђедова косидба и вече пјесме и игара“, затим у Бањој Луци на Сабору народног стваралаштва српскога народа, а такође планирамо  и наступе у иностранству“, навео је Бекић и додао да КУД свакако планира и пријем нових чланова , посебно младих свих узраста и структура, и проширити сарадњу са осталим КУД-овима преко Савеза АКУД-а Београда и Србије чији је КУД „Петрова Гора- Кордун“ члан.

„Свакако ћемо наставити са увјежбавањем нових кореографија у фолклору  у 2018.години, а посебно ћемо дати акценат на радионицама  за учење младих чланова  пјевању изворне Кордунашке ојкаче“, подвукао је Бекић.

На скупштини су осим  чланова  KУД-а и Управног одбора који је гласао,  присуствовали и представници општине Чукарица, као и проф др  Димитрије Големовић, редовни професор на Музичком факултету, одсјек Етномузикологија, са којим  Друштво дуги низ година сарађује. Свечаној сједници скупштине присуствовала је представница МЗ Баново Брдо Љубина Михајловић, и представница Етнографског музеја Данијела Филиповић  која је уједно и секретарка Kомитета за нематеријално културно наслеђе, преко кога је КУД ове године заштитио и  уписало у Регистар нeматеријалног културног наслеђа Kордунашку ојкачу.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар