АКТУЕЛНО:

Кукољ: Младе генерације никада не смију заборавити страхоте Јасеновца

Предсједник бањалучког Удружњења логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ рекла је да је прошла све голготе усташког концентрационог логора Јасеновац, због чега настоји да своја сјећања преноси на младе генерације како та зла и прошлост никада не би били заборављени.

Кукољева је рекла да је као десетогодишња дјевојчица у логору Јасеновац, у којем је била заточена три мјесеца, преживљавала највеће могуће страхоте.

„У овом страшном логору могао си да спаваш у мокрој води, да зијеваш као птић или да тражиш мајку коју су одвели на принудни рад или да бјежиш да те усташе не одведу на циглану“, истакла је Кукољева, гостујући данас на бањалучком Филозофском факултету.

Свједочећи о овим догађајима, Кукољева је рекла да је из логора Јасеновац депортована за Сисак, Пакрац Пакрачку пољану, Гај и село Торањ у Славонији.

„Мој животни пут био јако тежак, тмуран, трновит и жалостан јер сам за вријеме Другог свјетског рата изгубила дјетињство и сву родбину и сама се морала даље пробијати кроз живот“, истакла је Кукољева.

Она је поновила да се Удружење логораша Другог свјетског рата залаже да у Спомен-подручју Доња Градина буде изграђен споменик за све страдале логораше.

„Неприхватљиво је да носим вијенац и полажем на жицу у Доњој Градини која је давно подигнута, а сваке године обећање о подизању споменика остаје неиспуњено“, истакла је Кукољева.

Историчар и теолог на бањалучком Филозофском факултету Никола Ожеговић рекао је да је Кукољева личним свједочењем указала на најтрагичније догађаје из историје српског народа у 20. вијеку.

„Усташки логор Јасеновац један је од најтрагичнијих догађаја у новојој историји српског народа јер је то био процес уништавања и затирања српског народа на простору некадашње Независне државе Хрватске“, истакао је Ожеговић.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар