Кукољ: Убијеној дјеци са Козаре подићи централни споменик

Удружење логораша Другог свјетског рата из Бањалуке сматра да би на Козари требало подићи централно спомен-обиљежје у знак сјећања на 11.700 српске дјеце убијене на тој планини у Другом свјетском рату, изјавила је предсједник овог удружења Добрила Кукољ.

„Удружење апелује на надлежне институције Републике Српске да покрену иницијативу да на козарском платоу буде подигнут централни споменик убијеној дјеци са Козаре“, рекла је Кукољева Срни.

Она је нагласила да се више никоме никада у свијету не смију поновити зло и стравични злочини које су усташе починиле за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/ над Србима, Јеврејима и Ромима.

„Не смије се више никада десити да се ножевима и маљевима убијају невина дјеца, нити људи било које вјероисповијести и расе“, истакла је Кукољева.

Она је указала и да би млади у школама требали много више да се упознају о злочинима почињеним над Србима за вријеме НДХ, као и у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

Она је најавила да ће делегација Удружења логораша Другог свјетског рата из Бањалуке у четвртак, 11. јуна, посјетити Горње Подградце и положити вијенац код споменика „Рањена птица“ у овом мјесту.

Добрила Кукољ, која је преживјела страхоте Јасеновца, каже да „Рањена птица“ треба да буде опомена да се никад не понови голгота коју су доживјели људи Козаре.

Споменик „Рањена птица“ направљен је 1983. године од старог оружја сакупљеног на Козари, а израдио га је скулптор Tоне Светина.

Претпоставља се да је у збјеговима са Козаре у јулу 1942. године отјерано око 80.000 становника, међу којима је било више од 25.000 дјеце.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар