Обиљежено 28 година од почетка пробоја „Коридора живота“

У Ристића Гају у добојском мјесту Опсине данас је обиљежено 28 година од почетка пробоја „Коридора живота“, једне од најзначајнијих акција у одбрамбено-отаџбинском рату.

Код споменика са 445 имена погинулих српских бораца са подручја Крњина служен је парастос и положени су вијенци.

Командант Крњинске бригаде Мико Шкорић подсјетио је да су 8. јуна 1992. године са Ристића Гаја кренуле јединице ове бригаде, потпомогнуте другим јединицима, на коначан обрачун са непријатељем према Броду и ријеци Сави.

– Зна се да је тај 8. јун био прелом и практично почетак операције „Коридор живота“, јер су на овом простору одиграле прве битке са Хрватским вијећем одбране и Хрватском војском. Управо је Крњинска биргада имала прве окршаје – рекао је Шкорић новинарима.

Он је навео да су захваљујући почетном ентузијазму битке вођене на завидном нивоу, а непријатељске снаге постепено потискиване са овог подручја.

– Хрватска војска била је у пуном капацитету јер је то био период када се повукла бивша ЈНА са ових подручја и они су на леђима ЈНА окупирали територије гдје је била линија раздвајања – рекао је Шкорић.

Он је истакао да се са данашњег мјеста одаје почаст свим палим борцима, учесницима операције.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић подсјетио је да је битка „Коридор живота“ једна од првих, али и најзначајнијих за град Добој, али и Републику Српску, захваљујући којој је омогућено спајање Српске и њен опстанак.

– Сваке године се окупимо да одамо почаст људима који су дали оно највредније, а то је живот који уградили у темеље Републике Српске. Ми се њих морамо присјећати, бити стално захвални, јер не смијемо заборавити ту свијетлу прошлост – нагласио је Јеринић.

Помену су присуствовале породице погинулих учесника битке за коридор, посланик у Народној скупштини Републике Српске Данијел Јошић, представници локалне власти Добоја и Станара.

Пробојем Коридора прекинута је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар