АКТУЕЛНО:

Линта: 10. децембра 1991. свирепи злочин над српским цивилима у Пожешкој котлини

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да су у зору 10. децембра 1991. године, на Међународни дан људских права,  хрватске паравојне и полицијске снаге из Нове Градишке и Славонске Пожеге почеле напад на три српска села у Пожешкој котлини која су одбила злочиначку наредбу о евакуцији. У питању су села Врховци, Чечавски Вучјак и Шњегавић која су пала без отпора, а српско становништво је протјерано према Босни. Хрватске паравојне и полицијске формације су током 10. децембра 1991. свирепо убиле  42 српска цивила који су остали у својим селима. Међу  убијеним цивилима биле су и 24 жене што покољ у Пожешкој котлини чини најмасовнијим злочином над женама током рата у Хрватској. Тринаест тијела је пронађено 2000. године, али углавном нису идентификована. Остале жртве званично се воде као нестала лица.

Линта подсјећа да  је Кризни штаб општине Славонска Пожега 29. октобра 1991. године донио злочиначку наредбу о евакуцији Срба из 26 села Пожешке котлине. Посљедице су биле  ликвидација 71 српског цивила, протјеривање више од 2.000 Срба и потпуно уништење више од 1200 стамбених и привредних објеката. Највећи злочин се десио 10. децембра када је Хрватска војска свирепо убила 42 српска цивила. Дио старијих који нису хтјели или могли напустити огњишта, страдали су приликом планског паљења и минирања кућа и привредних и помоћних зграда у селима Вучјак Чечавски, Шњегавић, Рушевац, Чечавац, Ољаси и Оздаковци.

Злочиначком наредбом Кризног штаба била си обухваћена села са већинским српским становништвом у подножју Псуња и Папука: Облаковац, Вучјак Чечавски, Јеминовац, Шњегавић, Чечавац, Копривна, Расна, Пасиковци, Кујник, Орљавац, Црљенци, Слобоштина, Миливојевци, Подсреће, Вранић, Њежић, Пожешки Марковац, Клиса, Оздаковци, Пољанска, Кантровци, Горњи Врховци, Лучинци, Ољаси, Смољановци и Рушевац. Обавеза евакуације се није односила на већински хрватска села која се налазе на истом подручју. Наредба цивилима правдана је тобоже потребом заштите становништва од борбеног дјеловања ЈНА и српских паравојних формација.

Линта истиче да за овај свирепи и тешки злочин нитко није одговарао. Важно је нагласити да су жртве били управо стари и болесни људи који су одлучили остати на својим огњиштима. Једино обиљежје за страдале српске цивиле јесте подигнут крст у Јеминовцу код Пожеге. Крст се налази у лошем стању и потребно је учинити све да се подигне спомен плоча страдалим Србима са подручја Пожешке котлине.  Линта позива Тужилаштво за ратне злочине Србије да покрене истрагу и подигне оптужнице против налогодаваца и починилаца свирепих  злочина над Србима у Пожешкој котлини.

У Београду 10. децембар 2021. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар