АКТУЕЛНО:

Линта: Безочна лаж ДПС-а да се Вучић мијеша у унутрашња питања Црне Горе

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта  оцјењује као безочну лаж став владајуће црногорске Демократске партије социјалиста (ДПС) на чијем је челу Мило Ђукановић да се предсједник Србије Александар Вучић мијеша у унутрашња питања Црне Горе. Србија поштује територијални интегритет Црне Горе али има обавезу да брине о српском народу који је дискриминисан и обесправљен од стране антисрпског режима Мила Ђукановића. У Црној Гори се прогони Српска православна црква, српски народ, српски језик, ћирилица а из школских уџбеника избацују се великани српске књижевности. Ћирилица се намјерно избацује из школа чиме се крши члан 13. Устава Црне Горе у коме пише да су ћирилично и латинично писмо равноправни. Из Устава Црне Горе који је усвојен 2007. године избачен је српски језик као службени језик иако се, према попису становништва из 2003. године, чак 63,5 посто становништва Црне Горе изјаснило да говори српски језик а свега 21,5 посто да говори црногорски језик.

Линта наглашава да је режим Мила Ђукановића од осамостаљења Црне Горе предузео низ корака у циљу потискивања српског језика из јавног, културног и просвјетног живота, а истовремено су предузимане бројне мјере  у циљу промовисања новог црногорског језика који је једини дефинисан као службени језик. И поред систематске дискриминације српског народа, по попису становништва из 2011. године,  43 посто становништва Црне Горе се изјаснило да говори српски језик а 37 посто да говори црногорски језик. У државној управи ради свега 5 посто Срба а по попису становништва из 2011. године регистровано је 29 посто Срба у Црној Гори.  Наведене и многе друге чињенице показују да режим Мила Ђукановића већ 13 година спроводи брутално насиље над већином грађана Црне Горе који српски језик сматрају својим матерњим језиком и ћирилицу својим писмом.

Линта истиче да Демократска партија социјалиста износи апсолутну измишљотину да је Закон о слободи вјероисповјести само повод за антицрногорску кампању која има за циљ тобоже изазивање нереда и сукоба у Црној Гори. Јасно је да је у питању један у низу доказа антисрпске политике владајуће партије у Црној Гори јер се залагање за неповредивост и заштиту имовине Српске православне цркве лицемјерно оцјењује као напад на мир и безбедност. ДПС лажно назива све појединце и организаиције великосрпским националистима и противницима црногорске државе само из разлога јер се не слажу или се супростављају мирним и ненасилним средствима шовинстичком пројекту асимилације српског народа у националне Црногорце.

У Београду  5. јануар 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар