Линта: Безумна одлука Инцка ће продубити мржњу и неповјерење између Срба и Бошњака

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да ће безумна одлука одлазећег Високог представника у БиХ Валентина Инцка, којом се забрањује и кажњава негирање лажног геноцида у Сребреници и величање наводних ратних злочинаца, продубити мржњу и неповјерење између Срба и Бошњака. Трагична је чињеница да поједини западни центри моћи подстичу Бошњаке да воде антисрпску политику чији је темељ лажни мит о Сребреници. Многи Бошњаци и западни центри моћи добро знају да се у Сребреници није десио геноцид, да није стрељано више од  8.000 Муслимана већ неколико пута мање и да су велика већина стрељаних били ратни заробљенции а не цивили. Хашки трибунал није доказао да је политички и војни врх Републике Српске имао намјеру да физички уништи Муслимане као етничку групу. Теза о постојању наводне геноцидне намјере руководставика Републике Српске је производ монтираних судских поступака у Хашком трибуналу, лажних доказа, лажних исказа појединих свједока сарадника и безочне манипулације чињеницама.

Линта истиче да бројне чињенице показују да велика већина од 8.372 Муслимана колико је записано у Меморијалном центру у Поточарима нису стрељани већ су погинули у сукобима са српским борцима, у међумуслиманским обрачунима, дио је умро природом смрћу током четири ратне године у Сребреници а неколико стотина Муслимана су и данас живи и здрави, али се на споменику у Поточарима и даље воде као “жртве геноцида из јула 1995. године”. Постоје различите процјене да је стрељано између неколико стотина до највише 3.000 Муслимана. Највећи број сахрањених у Меморијалном центру јесу припадници 28. дивизије који су погинули у борбама приликом покушаја пробоја из Сребренице према Тузли јула 1995. године, затим они који су страдали у борбама прије јула 1995. године, као и Муслимани погинули на неким другим локацијама у БиХ. Тако је директор Меморијалног центра Поточари Емир Суљагић премјестио посмртне остатке свог оца Суља Суљагића, који је погинуо у крајем 1992. године у селу Вољавица код Братунца, као припадник тзв. Армије БиХ.

Линта позива Институт за нестала лица БиХ да објави узрок смрти тј. начин страдања (погибија или стрељање), затим мјесто и вријеме страдања и статус сваке жртве (борац/ратни заробљеник или цивил) сваког од 6.671 до сада  идентификованих сребреничких Муслимана који су као жртве наводног геноцида сахрањени у Меморијалном центру Поточари,  као и за још 237 жртава који су према жељама породица сахрањене на другим локацијама. Постоји основана сумња да је у Меморијалнм центру Поточари сахрањено више од четири хиљаде људи за које се не зна на који начин, када и гдје су страдали. Такође, према подацима Института на нестала лица у Сарајеву на подручју Сребренице трага се још увијек за око 1.000 несталих Муслимана. Поставља се питање како је могуће унапред тврдити да су нестали Муслимани стрељани и да су жртве наводног геноцида када још увијек нису пронађени и идентификовани њихови посмртни остаци нити је утврђен узрок смрти.

У Београду  24. јул 2021. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                   Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар