Линта честитао Дан ветерана и тражио да се крајишким борцима призна ратни стаж за читаво вријеме рата

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, поводом Дана ветерана, упућује најискреније честитке свим борцима и породицима палих и несталих бораца. На данашњи дан се са поносом сјећамо наших хероја и одајемо им поштовање јер су се часно и храбро борили за свој народ и државу у ратовима током деведесетих година прошлог вијека.  Наша обавеза је да се посебно сјетимо погинулих и несталих бораца и ратних војних инвалида који су дали највећу жртву у борби за слободу. Српски народ на подручју данашње Хрватске, БиХ и АП Косово и Метохија је водио праведан, ослободилачки и одбрамбени рат против агресорских снага чији је циљ био етничко чишћење Срба и отимање територија. Врхунска је лаж да су Срби били агресори а Бошњаци и Хрвати жртве тзв. великосрпске агресије. Због тога је важно да се покрене дипломатска, правна и политичка борба за истину о карактеру ратова на простору бивше Југославије и страдању српског народа.

Линта тражи да се, у што краћем року, промијене поједине одредбе Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица јер дискриминише и не признаје више од 50.000 бораца Српске војске Крајине који су били учесници у борбеним дејствима након 27. априла 1992. године. Србија има уставну, националну и моралну обавезу да свим  припадницима војске и полиције Републике Српске Крајине призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању. Крајње је вријеме да се исправи велика неправда према крајишким борцима. Поред тога, потребно је омогућити да цивилни инвалиди рата из Републике Српске Крајине, који су држављани Републике Србије, поново примају личну инвалиднину. Наведена лица су личну инвалиднину примала од 2000. до 2013. године када је укинута савезна уредба која је регулисала то питање.

Линта тражи да се борци разврстају, без обзира на вријеме и територију укупног војног ангажовања, у двије категорије и да се међу њима не прави никаква разлика. Садашње рјешење у Закону је дискриминаторско јер прави разлику између бораца који су били ангажовани у Републици Српској (РС) и Републици Српској Крајини (РСК) и бораца који су били ангажовани на Косову и Метохији 1999. године. У члану 7. Закона стоји да борац прве категорије је борац који је био ангажован преко 200 дана у РС и РСК, а свега 60 дана на територији АП Косово и Метохија.  Уклањање наведених дискриминаторских одредби у закону  један је од начина даљег јачања српског јединства.

У Београду  4. децембар 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар