Линта: Хапшење тројице Срба у Даљу наставак удара на преостале Србе у Хрватској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да најновије скандалозно хапшење тројице Срба у Даљу представља наставак удара на преостале Србе у Хрватској. Ухапшени Предраг Гавровски, Рајко Весић и Ђорђе Дрпа немају апсолутно никакве везе са ратним злочинима над хрватским цивилима и ратним заробљенцима јер да имају одавно би напустили Хрватску. Њих тројица се сумњиче да су наводно физички и психички злостављали осморицу хрватских војника и шесторицу хрватских цивила. Добро је познато да етнички мотивисано хрватско правосуђе кривично гони Србе за ратне злочине на основу лажних и фалсификованих доказа.

Линта наводи да је  један од државних циљева Хрватске да се донесе више што више пресуда за ратне злочине против Срба без конкретних доказа да би се оправдала срамна Декларација о Домовинском рату коју је усвојио Хрватски сабор 2000. године.  У Декларацији стоји да су Србија, ЈНА и крајишки Срби тобоже извршили агресију на Хрватску а да је Хрватска тобоже водила ослободилачки, одбрамбени и праведан рат. У Хрватској је до сада донијето више од 600 пресуда за ратни злочин од чега 98 % против Срба  Такође, циљ масовних кривичних поступака за ратне злочине јесте да се Срби држе у сталном страху и неизвјесности и да им се пошаље јасна порука да нису добродошли у Хрватској.

Линта позива Владу Србије да коначно оснује Канацеларију за помоћ осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима за ратне злочине. Циљ Канцеларије би био да пружа бесплатну стручну и правну помоћ и финансијску подршку осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима да докажу своју невиност и скину љагу ратног злочинца са свог имена. Огромна већина припадника ЈНА, Војске Југославије, Војске и полиције Републике Српске и Републике Српске Крајине су се часно и поштено борили за свој народ. Многи од њих се налазе у тешкој материјалној ситуацији и немају средстава са скупе и дуготрајне судске поступке. Поред тога, Србија треба јасно стави до знања Хрватској да је неприхватљиво да води масовне поступке за ратне злочине против Срба на основу лажних доказа.

У Београду  29. јануар 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар