АКТУЕЛНО:

Линта: Хрватски медији објавили најбруталније неистине о Милану Мартићу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да су хрватски медији објавили најбруталније неистине да је Предсједник Републике Српске Крајине Милан Мартић из затвора у Естонији тражио од Врховног суда Хрватске да му се укине или преиначи пресуда за ракетирање Карловца, као и да је ангажовао хрватског адвоката Тихомира Рубешу.

Жупанијски суд је 2020. године у одусутности неправоснажно осудио Милана Мартића на седам година затвора за наводно ракетирање Карловца. Хашки трибунал га је неправедно осудио на срамних 35 година затвора за наводни плански прогон, убиства и друга нечовјечна дјела против Хрвата.

Пуна истина је да Милан Мартић није ангажовао ниједног правног заступника везано за суђење пред Жупанијским судом у Загребу који се води у одсуству. Такође, пуна истина је да је адвокат по службеној дужности Тихомир Рубеша апсолутно без знања Милана Мартића написао жалбу на пресуду Жупанисјког суда у Загребу и презентовао је пред Врховним судом Хрватске.  Врхунско је лицемјерје да је Милан Мартић у жалби тобоже наводио како је Жупанијски суд повредио одредбе Кривичног закона  у његовом случају а није у случају Миле Челелетића.

Врховни суд Хрватске је одлучио, упркос важећим правним прописима, да дозволи да се Милану Мартићу и бившем команданту Војске Републике Српске Крајине Мили Челекетићу суди у одсуству. По важећем закону суђење у одсуству је могуће само када је оптужени у бјекству а не на издржавању казне као што је у случају Милана Мартића. Због тога је Милану Мартићу, на незаконит начин, одређен адвокат по службеној дужности Тихомир Рубеша који поступа без његове сагласности и без консултација с њим.

Важно је нагласити да суђење Милану Мартићу у одсуству, у предмету гдје се већ водио поступак на основу истих околности у Хашком трибуналу, представља кршење универзалног начела не бис ин идем (не два пута о истој кривичној ствари). Наиме, против лица према којем је правноснажно окончан кривични поступак не може се поновно покретати поступак за исто кривично дело.

Линта наводи да је суђење Милану Мартићу у Хрватској једно од многих политички мотивисаних судских процеса против крајишких Срба. У питању је један од бројних доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано односно у функцији оправдања лажног мита о Домовинском рату и одвраћања прогнаних Срба да масовније одлазе на своја огњишта.

У Београду  17. јул 2023. године

                                                                                                                                               Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар