Велике скупштине

Линта и Марковић присуствовали у Подгорици обиљежавању стогодишњице Велике скупштине српског народа

У препуној крипти Храма Христовог Васкресења у Подгорици је 1. децембра одржана централна прослава поводом стогодишњице Велике скупштине српског народа у Црној Гори у организацији Српског националног савјета Црне Горе. Окупљенима су се обратили предсједник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић и Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

У делегацији Србије су били предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне Скупштине Републике Србије Миодраг Линта и члан Одбора Александар Марковић.

– За мене је част што сам присуствовао овој величанственој прослави стогодишњице одржавања Велике скупштине српскога народа. Она има велики историјски значај, јер су се први пут ујединиле двије српске државе – Србија и Црна Гора. Нажалост, резолуција коју је изгласала актуелна власт у ЦГ, а којом се поништавају одлуке скупштине из 1918. године, представља даље продубљивање подјела и јаза између српског и црногорског народа – изјавио је Линта.Свечаној академији присуствовао је амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Бингулац, посланици и функционери Демократског фронта, епископ будимљански Јоаникије са монаштвом и свештенством, као и бројни грађани.

У програму су још учествовали пјесник Благоје Баковић, народни гуслар Бошко Вујачић, оперска дива Зорица Белић, пјевач Љуба Манасијевић, глмац Иван Вучковић и хор „Светог новомученика Станка“ из Никшића.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар