АКТУЕЛНО:

Линта и представници избјегличког насеља Камендин на састанку у Секретаријату за имовинске и правне послове

У насељу Камендин (Земун поље)  20.  јуна ове године усељено је у станове 270 избјегличких породица из Хрватске и Босне и Херцеговине у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма. Одмах након усељења породице су се суочиле са мноштвом  проблема. Незадовољне избјегличке породице  тог насеља за помоћ су се обратили народном посланику Миодрагу Линти.

На њихов захтјев  Линта  је договорио састанак у Секретаријату за имовинске и правне послове  са начелником  Одјељења за становање Гораном Благојевићем.  Састанак је одржан у понедјељак 7. октобра у просторијама Секретаријата. Поред народног посланика Миодрага Линте  састанку су у име Секретаријата присуствовали  Горан  Благојевић и Јелена Ћупурдија и представници избјегличког насеља Камендин: Никола Крећа, Дарко Боротић,  Дејан Владимиров, Миле Ђумић и Жељко Анђелковић.

На одржаном састанку у просторијама Секретаријата за имовинско правне послове – Одјелење за становање присутни представници су презентовали  писмено и усмено  много проблема у насељу који се односе се на пропусте и недостатке у квалитети  извођења грађевинских радова, како стамбене зграде, тако и околиша на предвиђеној грађевинској локацији.  Представници станара безуспјешно су се писменим путем обраћали надлежнима,  наводећи пропусте и недостатке а који се дјелом односе на слиједеће:

Од дана усељења у зграду до данас у погон до данас нису пуштени лифтови, нема ватрогасних апарата и хидрантских цријева што угрожава противпожарну заштиту и безбедност станара, нису доступни кључеви сигурносних врата , заједничких просторија, улаза, нису повезане громобранске инсталације са вертикалама олукама, из истих цури вода по фасадама.  Нису завршени  грађевински радови предвиђени пројектом  као нпр.постављање предвиђених ограда око зграде, као ни поплочавање вањских тераса и насипа.  Присутно је цурење воде у гаражни простор и прокишњавање крова на мјестима кровних прозора. У току падавина излива се вода у оближњим шахтовима,  имају пропусти у електроинсталацијама, почело је пуцање зидова, отпадање керамике  и  фасада. Поред тога,  не функционише  улична расвјета и нема освјетљења зграде. Приступне саобраћајнице нису осигуране лежећим полицајцима а паркинг простори нису уређени, као и низ других потешкоћа. За станаре је веома важно  и питање откупа станова. Станари по уговору о закупу  након шест мјесеци стичу право откупа.

Закључак састанка је да се представници насеља обрате и другим  институцијама које су надлежне да рјешавају њихова егзистенцијална  питања. Линта се обећао да ће, колико год буде могао, да помогне станарима да рјешавају своје нагомилане проблеме. Он је рекао да ће заказати састанке и са другим институцијама на државно ми градском нивоу.

Горан Благојевић је истакао да све наведено нису само проблеми Секретаријата  за имовинске и правне послове. Он  сматра да се у рјешење наведених проблема морају  укључити,  Комесаријат за избјегице и миграције, Јединица за урављање пројектима (ЈУП),  надзорни орган и извођачи радова. У досадашњој пракси познато је да се лоше и неквалитетно граде избјегличка насеља.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Коментари
  • što je sa produljenjem prebivališta 5 pa 3 godine u Hrvatskoj 5 je odobravano,tri ne

    уторак, 29. октобар 2019.

Напишите коментар