Линта: Избјегла лица да буду изједначена у правима са осталим грађанима

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта тражи  oд Владе и локалних самоуправа да избјегла лица буду изједначена у правима са осталим грађанима Србије посебно у овом тешком тренутку када наша држава води надчовјечанску борбу против корона вируса. Избјегла лица не могу да остваре права која имају сви остали грађани само из разлога јер умјесто пребивалишта имају пријављено боравиште односно као идентификациони докуменат имају важећу избјегличку легитимацију 25 и више година а не личну карту.  То конкретно значи да избјегла лица не могу да добију  хуманитарне пакете хране, новчану помоћ од 4.000 динара која ће бити уплаћена пензионерима, најављену једнократну новчану помоћ од 12.000 динара пунољетним становницима Србије. Поред тога, избјегла лица не могу да  остваре друга права као што је пријава код Центара за социјални рад, право на бесплатне акције, право на бесплатан градски превоз, принадлежности из борачко инвалидске заштите и др.

 

Линта наводи да, нажалост, право на једнократну новчану помоћ немају ни пензионери из Хрватске и БиХ и других држава региона који имају пребивалиште у Србији. Ради се о пензионерима који током свог радног вијека нису били запослени у Србији ниједан дан и немају српску пензију. Линта је већ упутио писмо Предсједници Владе Ани Брнанић с молбом да се исправи неправда према пензионерима из Хрватске и БиХ.

 

Линта истиче да избјегла лица дуги низ година покушавају да свим релевантним организацијама и институцијама у Граду Београду и Републици Србији укажу на то колико је штетна и погрешна подјела на избјеглице са пријављеним пребивалиштем или боравиштем, односно са личним картом или избјегличком легитимацијом. Важно је нагласити да  Одлуке Града Београда и других локалних самоуправа не могу бити изнад више закона закона (Закон о социјалној заштити, Закон о избјеглицама, Закон о борачко инвалидској заштити итд.), а поготово не изнад Устава Републике Србије.  Поставља се питање због чега избјегла лица на подручју Града Београда не испуњавају услове за бесплатан Бус плус и градски превоз и поред тога што су напунили 65 година иако велика већина њих имају мале пензије и инвалиднине. Слична је ситуација и у другим локалним самоуправама.

У Београду  8. април 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                  Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар