Линта: Казнити одговорне за злочине над Србима у Пожешкој котлини

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да се навршило 30 година од планског протјеривања Срба из 26 села Пожешке котлине у Западној Славонији. То пoтврђује чињеница да је Кризни штаб општине Славонска Пожега 29. октобра 1991. године донио Наредбу о евакуацији Срба из 26 села испод планина Папука и Псуња да лицемјерним и циничним  објашњењем да се то чини ради успјешније одбране положаја хрватских снага. Важно је нагласити да је то била  једина наредба ове врсте у Европи послије Другог свјетског рата.

Посљедице злочиначке наредбе билe су ликвидација 71 српског цивила, протјеривање више од 2.000 Срба и потпуно уништење више од 1200 стамбених и привредних објеката. Највећи злочин се десио 10. децембра када је Хрватска војска свирепо убила 42 српска цивила. Након протјеривања српског народа Хрватска војска и полиција су започели систематско пљачкање, паљење и минирање српске имовине. Иста судбина је задесила српски народ у другим дијеловима Западне Славоније. На подручју Западне Славоније је на идентичан начин уништено више од 180 српских села из којих су протјерани Срби.

Линта наглашава да за овај ратни злочин над Србима, као и за многе друге, нико није осуђен. У Хрватској се славе ратни злочинци а српске жртве се ниподаштавају, умањују и негирају. То потврђује податак да је од свих жртава Пожешке котлине досада пронађено и сахрањено свега 26 посмртних остатака док се на списку несталих налази још 45 лица. Хрватско правосуђе одбија да процесуира наредбодавце и извршиоце наведених и многих других злочина над Србима. Јасно је да се Хрватска није суочила са својом усташком и злочиначком прошлошћу и да Срби не могу да очекују правду од такве државе.

Линта позива Тужилаштво за ратне злочине Србије да покрене истрагу и подигне оптужнице против одговорних лица за бруталне злочине над Србима из 26 села Пожешке котлине. Нису могући добри комшијски односи између двије државе док год се не успоставе исти стандарди у суђењима за ратне злочине и једнако поштовање свих жртава без обзира на националну и вјерску припадност.

У Београду 29. октобар 2021. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар