На молбу Линте одржан састанак у Управи полиције на тему безбедности у насељу Камендин

На молбу народног посланика Миодрага Линте, и уз сагласност министра унутрашњих послова Александра Вулина, у петак 29. октобра одржан је састанак у Управи полиције у Палати Србија на тему безбедности у земунском насељу Камендин. На састанку су, као представници Министарства унутрашњих послова, били присутни помоћник начелника Управе полиције пуковник Драган Богосавац, начелник Полицијске управе за Град Београд Милош Станковић, помоћник начeлника Полицијске управе за Град Београд Мики Ставрић, начелник Полицијске станице Земун Љубо Пузовић и шеф полицијског одјељења у Батајници Горан Лукић. Такође, на састанку су били присутни представници прогнаничких породица из улице Акробате Алексића, као и ратних војних инвалида, породица палих бораца и професионални управник из улице Душана Мађарчића Корчагина. У питању је други састанак на наведену тему. Први састанак је одржан у полицијској станици Земун. Уочен је напредак по питању безбедности, јер је примјетно чешће присуство полиције на терену, али и даље недовољан.

Представници станара су упознали присутне полицијске функционере са бројним проблемима које се тичу угрожавања безбедности и кршења јавног реда и мира од стране дијела припадника ромске националне мањине.У питању је обијање и крађа кола, обијање станова, разбијање шофершајбни и бушење гума на колима, разбијање стакала на просторијама у приземљу зграда, пребрза и насилничка вожња по улицама, упућивање вербалних пријетњи и примитивних увреда, гађање праћкама, стварање буке и пуштање гласне музике дању и ноћу, паљење картона у насељу, вишечасовно испијање алкохола и конзумирање дроге испред и иза зграда и продавнице током дана и у вечерњим часовима, оштећење зелених површина и др. Радикално и криминогено понашање дијела Рома ствара осјећај страха, узнемирености и угрожености код становника насеља Камендин од којих су значајан дио протјерани Срби из Хрватске и Федерације БиХ. Грађани се боје да пусте дјецу напоље да се играју јер се плаше да им се неће десити нешто лоше.

Линта је у име представника станара предложио три мјере чији је циљ хитно унапређење безбедности грађана и поштовање закона и јавног реда и мира. У питању је успостава сталног полицијског пункта у улици Душана Мађарчића Корчагина 24 сати дневно, бржа и ефикаснија реакција полиције на позиве грађана и ревизија становања односно сва лица која незаконито станујуу социјалним становима треба да буду исељена. Поред тога, Линта је предложио да се у Управи полиције у кратком временском року одржи нови састанак на коме би били присутни, између осталих, представници Комуналне полиције, Секретаријата за социјалну заштиту, Секретаријата за имовинско-правне послове, Центра за социјални рад, Заштитник грађана с циљем да се коначно и трајно ријеши проблем констатног угрожавања безбедности грађана и нарушавања јавног реда и мира у земунском насељу Камендин.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар