Линта: Колинда Грабар Китаровић води проусташку политику     

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцјењује да је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић у интервјуу који је дала хушкачком и шовинстичком листу „Хрватски тједник“ још једном потврдила да води проусташку политику. Она је у наведеном интервјуу досљедно заступала проусташке ставове о Анти Павелићу, поздраву „За дом спремни“, устанку у Србу, Блајбургу и Јасеновцу с нескривеним циљем рехабилитације НДХ и усташког режима.

Грабар Китаровић окривљује поглавника геноцидне НДХ и нацисту Анту Павелића да је издао и преварио Хрвате јер је продао пола Хрватске Талијанима а не због расних закона и почињеног геноцида над српским народом.  За кољачки поздрав „За дом спремни“  каже да је стари хрватски поздрав и да је његова употреба за вријеме рата деведесетих била позитивна.  Грабар Китаровић за устанак српског народа – 27. јул 1941. године –  против геноцидне НДХ наводи да није био устанак већ покољ Хрвата. Она заступа став да су убијени усташки зликовци у Блајбургу невине жртве јер им тобоже у праведном судском поступку није доказана кривица. Хрватска предсједница тражи да се путем форензике  тобоже утврди права истина о броју убијених у Јасеновцу с јасном намјером да се највећа фабрика смрти на Балкану представи као радни логор.

Линта истиче да Колинда Грабар Китаровић досљедно заступа проусташке ставове о великосрпској агресији, Домовинском рату, Олуји, ћирилици и хрватским злочинцима. Линта сматра  да је српски државни и национални интерес да се у јавности стално говори права истина да је проусташки режим Фрање Туђмана извршио агресију на крајишке Србе; да је Домовински рат био агресивни и освајачки рат и да су Олуја, Бљесак и друге хрватске војно-полицијеке акције биле злочиначке акције. Грабар Китаровић је рекла да поштује ратног злочинца Томислава Мерчепа који је одговоран за убијство више од 120 Срба у Вуковару, као и остале хрватске злочинце који су одговорни за брутална убијства и мучења српских цивила и ратних заробљеника. Грабар Китаровић је против увођења ћирилице у Вуковар чиме је послала јасну поруку да преостали Срби у Хрватској нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар