АКТУЕЛНО:

Линта: Усташка застава у Сплиту – Усташке снаге некажњено воде кампању мржње према Србима

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта истиче да усташке снаге некажњено воде жестоку кампању мржње према Србима. Наиме, на огради дјечјег игралишта у Сплиту окачена је усташка застава односно шаховница са првим бијелим пољем.

У Сплиту је последњих година учестало исписивање усташких и нацистичких графита на зидовима зграда, дјечјих вртића, школа, и другим мјестима. У питању су графити којима се шири мржња и позива на убијање Срба („Србе на врбе“, „Убиј Србина“, „Нож, колац, Јасеновац“, „Србосјек сиче, четник виче“, „Мрзим школу и Србе“ усташко „У“, „За дом“, „НДХ“, кукасти крст и др. ). У Сплиту имамо и честе случајеве оштећивања аутомобила са српским таблицама бушењем гума, гребањем лимарије, исписивањем србмрзачких графита и на разне друге начине. Почетком ове године десио се бруталан напад усташа на ватерполисте Црвене Звезде а затим скандалозно исмјевање Звездиних ватерполиста на сплитском карневалу.

Линта наводи за је апсолутно сигурно да организатори и починиоци горе наведених злочина из мржње и многи други који су се дешавали и дешавају се у Сплиту и широм Хрватске неће бити кажњени. Ако и којим случајем буду идентфиковани и ухапшени, ради симулирања да је Хрватска тобоже правна држава, веома брзо ће бити пуштени на слободу. Линта констатује да постоји мноштво доказа да Сваком је потпуно јасно да је данашња Хрватска проусташка држава чији је темељ геноцидна НДХ и усташктво. Пошто Хрватска није спремна да се суочи са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу Линта поново позива Министарство спољних послова да уради озбиљан извјештај о рехабилитацији НДХ и усташтва и пошаље га на све значајне адресе у међународној заједници.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар