Линта: Комеморација јасеновачким жртвама у три колоне показује да Влада Хрватске није спремна да се обрачуна са усташтвом

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да комеморација јасеновачким жртвама која ће и ове године бити одржана у три колоне показује да Влада Хрватске није спремна да се обрачуна са усташтвом. Комеморацију ће одвојено организовати представници јеврејске заједнице, Срба и Владе Хрватске.

Очигледно је да Влади Хрватске не смета усташтво ако се слаже са закључком Комисије за суочавање са прошлошћу да се у посебним случајевима допушта употреба усташког поздрава „За дом спремни“, као што је на примјер, комеморација убијеним ХОС-овцима који су признати као дио Хрватске војске. Поред тога, табла са усташким поздравом „За дом спремни“ која је у Јасеновцу стајала чак 10 мјесеци није уништена већ је само премјештена на нову локацију код Новске.

Какву поруку данашња Хрватска шаље Србима, Ромима и Јеврејима када упорно инсистира на употреби злочиначког поздрава „За дом спремни“ ма макар и у посебним случајевима? Порука је да је један од темеља данашње Хрватске нацифашистичка НДХ што значи да се Срби и даље сматрају нужним злом и да им је зато најбоље да се иселе или асимилују.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар