Линта осудио одлуку Kатоличке цркве да у мјесу Зрин, на Банији открије споменик ратном злочинцу Алојзију Степинцу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује скандалозну али очекивану одлуку хрватске католичке цркве да 8. маја у мјесу Зрин, општина Двор, открије споменик ратном злочинцу Алојзију Степинцу.

Подизање споменика кардиналу Степинцу у некадашњем усташком мјесту Зрин је још један у низу доказа да Католичка црква у Хрватској и даље подржава усташку идеологију и сматра да је НДХ била држава која је штитила интересе хрватског народа и која није имала злочиначки карактер. Главни иницијатор подизања споменика је сисачки бискуп Владо Кошић који је отворени присталица усташких зликоваца и који који се јавно залагао да се усташки поздрав „За дом спремни“ уведе као званични поздрав у Хрватску војску.

Линта истиче да је мјесто Зрин било једно од највећих усташких упоришта на Банији у Другом свјетском рату. Одмах након успостављања НДХ усташе из Зрина учествоваали су у злочинима у Банском Грабовцу, глинској цркви, Бајића јами код Дубовице, Двору на Уни, али и по Босанској Крајини.

У љето 1941. усташе из Зрина учествовали су у покољу у Волињу, гдје је побијено 280 Срба. У самом Зрину локалне усташе су крајем 1941. године убили су неколико десетака Срба, а почетком 1942. године учествовали су у покољу 189 Срба у селу Шегестину а 50 Срба су одвели у Зрин гдје су их исто побили на звјерски начин.

О злочину у Шегестину писао је хрватски књижевник и антифашиста Јожа Хорват (1915. – 2012.). Партизани су Зрин освојити тек у септембру 1943. године, након великих борби у којима је погинуло 83 усташа и 14 партизана. Село је уништено а преживјелих 360 цивила упућено је према околним усташким гарнизонима.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар