Линта: Министарство правде да пружи помоћ Окановићу који је изручен Хрватској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива министарку Мају Поповић да Министарство правде пружи сву потребну помоћ и подршку крајишком Србину Светозару Окановића кога је прије два дана Норвешка изручила Хрватској. Норвешка полиција је 10. маја ове године у Ослу ухапсила Светозара Окановића (1963) на основу хрватске потјернице због наводног ратног злочина који је почињен у његовом родном селу Кнежево код Белог Манастира 1991. и 1992. године.  Након хапшења Окановић се налазио у екстрадиционом притвору у Ослу гдје је чекао одлуку норвешког суда поводом хрватског захтјева за изручење. Окановић је након „мирне интеграције“ САО Источна Славонија, Барања и западни Сријем у уставно-правни поредак Хрватске 1998. године са женом и двоје малољетне дјеце иселио у Норвешку и није имао никаквих проблема до ове године.

У првих седам мјесеци ове године ухапшено је осам крајишких Срба због тобожњих ратних злочина. Милорад Тривуновић и Војислав Медић  су ухапшени приликом уласка из Србије у Хрватску. Драго Митровић је ухапшен  приликом слијетања на загребачки аеродром по повратку из Велике Британије. Бошко Каралић је ухапшен  у свом селу Негославци код Вуковара а затим је пуштен из истражног затвора. Светозар Окановић је ухапшен почетком маја ове године у Норвешкој а прије три дана је изручен Хрватској. Јован Цвијетић је ухапшен крајам јуна када је са супругом и малољетном кћерком ушао из Сјеверне Македоније у Грчку и налази се у екстрадиционом притвору у Солуну. Ивица Хусник је изручен Хрватској од стране српске полиције. Боро Томић је ухапшен прије четири дана на граничном прелазу Рача када је ушао из Србије у Босну и Херцеговину с циљем да посјети своје родитеље у мјесту Котор Варош и налази се у екстрадиционом притвору у Сарајеву.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада је ухапшено 183 Србина, од којих су 72 изручена Хрватској. У хрватским затворима се због кривичних дијела ратних злочина налази 28 Срба, припадника бивших ЈНА и Српске војске Крајине.  Од наведеног броја 16 Срба је правоснажно осуђено на основу лажних доказа и лажних изјава свједока сарадника, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда.

У Београду, 30. јул 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба

               Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар