АКТУЕЛНО:

Линта: Многи докази потврђују чињеницу да је Сарајево антисрпски град

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да постоје многи докази који потврђују неспорну чињеницу да је данашње Сарајево по свом каралтеру антисрпски град. Један од тих доказа јесте промјена најмање 150 назива улица и тргова који су прије грађанског рата носили имена истакнутих Срба или имена српских мјеста, градова и других топонима. Са сарајевских улица и тргова протјерани су, између осталих, први предсједник ЗАВНОБИХ-а Војислав Кецмановић Ђедо, Ђуро Пуцар Стари, Васо Мискин, Марија Бурсаћ и многи други. Нестале су и Невесињска, Требињска, Подргмечка и Паљанска улица. Потпуно је јасно да бошњачке власти на челу са СДА имају за циљ да на сваки начин затру трагове вишевјековног постојања Срба у Сарајеву и њихов огроман допринос стварању и културном уздизању тог града.

Линта наводи да су, умјесто српских хероја и антифашиста, улице назване по освједоченим фашистима и ратним злочинцима из времена НДХ и скоро свим виђенијим сарадницима усташког режима који је починио геноцид над српским народом. Част да имају улицу у Сарајеву добили су на десетине припадника организације „Млади муслимани“ која је активно сарађивала са усташким властима и чувене по злу Ханџар дивизије. Улице имају, између осталих, Мустафа Бусулаџић који је вршио прогоне Срба и Јевреја и писао хвалоспјеве Анти Павелићу, Адолфу Хитлеру и Ханџар дивизији; Мухамед ефендија Панџа, један од оснивача СС Ханџар дивизије и главни творац меморандума Хитлеру 1942. године; Сулејман Пачариз Хоџа, командант СС муслиманске полиције у Санџаку; Хусеин ефендија Ђозо, главни имам 28. гегименте Ханџар дивизије који је писао писма Химлеру да су његови војници спремни да положе живот за Хитлера; Асаф Седаревић, један од оснивача организације „Млади Муслимани“; Фехим Спахо који је као врховни поглавар муслимана поздравио оснивање НДХ и позвао муслимане на лојалност новој држави; Енвер Чолаковић, аташе за културу НДХ у Мађарској и други.

Линта истиче да сарајевске улице и тргови носе имена ратног злочинца Алије Изетбеговића, муслиманских паравојних формација (Патриотска лига и Зелене беретке) које су починиле бројне злочине над Србима и истакнутих припадних тих формација. Такође, постоји улица 10. брдске бригаде чији је командант био злогласни Мушан Топаловић Цацо који је организовао масовно убијање Срба на Казанима. Топаловића су муслиманске власти 1993. године ликвидирале, не због убијања српских цивила, већ због тога што је убио припаднике муслиманске војне полиције који су покушали да га приведу. Међутим, Топаловић је 1997. године ексхумиран и сахрањен као херој. Његовој сахрани је присуствовало више десетина хиљада Бошњака који сматрају да је био борац за слободу а не ратни злочинац. Поред скандалозних али очекиваних промјена назива улица и тргова, у Сарајеву су постављене ратнохушкачке и србомрзачке табле на згради Градског вијећа и на другим мјестима на којима пише да су Срби агресори и злочинци.

У Београду 17. јануар 2021. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар