Линта: На Божићном пријему у Загребу Пленковић поновио лаж о агресији на Хрватску

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изражава жаљење што је хрватски премијер Андреј Пленковић на Божићном пријему у Загребу поновио, по ко зна који пут, врхунску лаж да је Хрватска била жртва агресије Милошевићевог режима. У питању није чињеница, како је рекао Пленковић, већ лажни мит о Домовинском рату према коме су тобоже Србија, ЈНА и крајишки Срби извршили агресију на Хрватску.

Линта се слаже с Пленковићем да се помирење мора заснивати на чињеницама и истини. Међутим, бројне чињенице говоре  да је Туђманов режим извршио агресију на Југославију и српски народ који је живио у Социјалистичкој републици Хрватској. Такође, бројне чињенице говоре да је са подручја садашње Хрватске протјерано више од пола милиона Срба који и данас, у највећој мјери, не могу да остваре своја основна људска права.

Линта истиче да је важно да се покрене дијалог између Србије и Хрватске о рјешавању отворених питања која онемогућавају истинску нормализацију односа између двије државе. Главна питања се односе на период рата и његове посљедице: ексхумација и идентификација несталих лица, успостава истих стандарда у суђењима за ратне злочине, повратак отете имовине имовине и стечених права, накнада штете за отету или уништену имовину, обиљежавање мјеста страдања жртава рата без обзира на националну и вјерску припадност, опстанак и побољшање положаја преосталих Срба у Хрватској.

У Београду, 6. јануар 2023. године

                                                                                                           Информативна служба

                                                                                                          Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар