Линта: Српско Тужилаштво да подигне оптужницу за злочин над Србима у Кравици код Братунца

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се навршава 30 година од монструозног злочина којег су муслиманске снаге из Сребренице починиле над 158 Срба из братуначког села Кравица и околних заселака, од којих је 49 убијено на Божић 1993. године. Дана 7. јануара 1993. године у Кравици је, поред 49 свирепо убијених Срба, рањено 80 српских цивила и војника. Село је плански опљачкано и запаљено и уништено је близу 700 српских кућа, око 2.000 помоћних и 30-так друштвених објеката. Више од 1.000 становника остало је без кућа у једном дану и кроз снијег се пробило према Дрини избјегавши сигурну смрт доласком у Србију. Бројне чињенице потвђују да се радило о смишљеном пројекту чији је циљ био етничко чишћење Срба и уништавање свега што је српско у Кравици и шире.

Линта је нагласио да за страшне злочине у селу Кравица и околним српским засеоцима и даље нико није процесуиран. Тужилаштво БиХ и поред бројних материјалних доказа, није подигло оптужницу за масовне злочине над Србима у Кравици и средњем Подрињу. Главни циљ Тужилаштва и Суда БиХ јесте да оправдају лажни наратив да су Срби агресори и злочинци а Муслимани ослободиоци и жртве. Јасно је да правосуђе БиХ наставља у континуитету да омаловажава и вријеђа српске жртве и њихове породице јер није независно већ је у функцији муслиманске ратне политике.

Линта поново тражи да Тужилаштво за ратне злочине Србије отвори истрагу и подигне оптужнице за злочине над Србима у Кравици и околним српским засеоцима. Поред тога, Србија треба да води снажну политичку и дипломатску борбу у међународној заједници за истину о масовном и организованом страдању нашег народа на подручју Сребренице, Братунца, осталих општина средњег Подриња и широм БиХ. Један од начина наведене борбе јесте и оснивање Меморијалног центра српских жртава деведесетих година прошлог вијека. Није могуће говорити о успостави повјерења и помирењу без истине о страдању српског народа, без поштовања српских жртава и кажњавања одговорних за ратне злочине

У Београду, 5. јануар  2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар