АКТУЕЛНО:

Линта: Влада да покрене разговор са Хрватском и БиХ о имовини прогнаних Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта  позива Владу да покрене разговор са Хрватском и Босном и Херцеговином о уништеној и отетој имовини, отетим стеченим правима и бројним другим проблемима прогнаних Срба и других оштећених грађана. Кључни разлог јесте чињеница да прогнани Срби више од 27 година од завршетка рата у Хрватској и БиХ не могу да остваре своја основна људска права у срединама одакле су протјерани.

Темељ разговора треба да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесији под називом „Приватна својина и стечена права“. У њему јасно и прецизно пише да свим грађанима и правним лицима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. 12. 1990. године, а сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним.

Бечки споразум у сукцесији је међудржавни споразум који је ратификован у парламентима држава насљедница бивше Југославије и према Уставу Хрватске, Босне и Херцеговине  и међународном праву има јачу правну снагу од домаћих закона. Од ступања на снагу Бечког споразума о сукцесији јуна 2004. године Хрватска систематски одбија да спроведе у пракси  Анекс “Г” „Приватна својина и стечена права“, као и Анекс “Е” „Пензије“.

Један од важних циљева наше Владе треба да буде пуна реализација Бечког споразума о сукцесији, посебно Анекса Г.  У питању је један од важних предуслова успоставе трајног мира и стабилности у региону Западног Балкана. Није могуће говорити о истинској нормализацији односа међу државама које су настале на подручју бившде Југославије ако постоји стотине хиљада прогнаних Срба којима се плански крше њихова људска права.

У Београду  4. јануар 2022. године

                                                                                                                                      Информативна служба

                                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар