Линта на конференцији: Анекс Г Бечког споразума о сукцесији мртво слово на папиру

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта присуствовао је јуче у хотелу М у Београду међународној конференцији о поштовању преузетих међународних обавеза из Анекса Г Бечког споразума о питањима сукцесије. Потписан је 2001. године у Бечу од стране представника СР Југославије, БиХ, Хрватске, Македоније и Словеније а ступио је на снагу јуна 2004. године након раттификаицје у парламентима наведених држава. Бечки споразум о сукцесији садржи седам анекса од који је међу најважнијим Анекс Г „Приватна својина и стечена права“. У наведеном анексу се јасно и прецизно каже да ће свим грађанима и правним субјектима бити призната, заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори склопљени током рата под притисцима и пријетњама биће проглашени ништавним. Према међународном праву и уставима држава насљедница бивше Југославије међународни споразуми ратификовани у парламентима имају јачу правну снагу од домаћих закона.

Линта је у свом излагању, између осталог, истакао да је Анекс Г мртво слово на папиру што се тиче повратка имовинских и стечених права Срба из Хрватске и повратка имовине српских фирми у Хрватској. Према Линти Хрватска више од 15 година од ступања на снагу Бечког споразума о сукцесији одбија рјешавање имовинсих и стечених права српских повратника, протјераних Срба и других оштећених грађана и због тога систематски опструише спровођење Анекса Г. Бројне чињенице потврђују да Хрватска крши суштинске европске вриједности као што су једнакост, поштовање права мањина, забрана дискриминаицје на националној основи и владавина права. У Хрватској није могуће да Срби и српске фирме судским путем поврате и заштите своја имовинска права. Очигледно је да у Хрватској не функцинише правна држава и због тога би Европска унија требало да је суспендује из свог чланства. Линта сматра да би Влада требало да формира стручни тим који би извршио темељну анализу нерјешених проблема који се односе на Анекс Г и предложио дипломатске, политичке и правне мјере с циљем њиховог рјешавања.

Међународну конференцију о поштовању преузетих међународних обавеза из Анекса Г Бечког споразума о питањима сукцесије организовали су Удружење правника Србије, Институт за упоредно право и Удружење оштећених правних лица „Одузета имовина“. Међу учесницима били су, између осталих, предсједник удружења правника Србије проф.др Миодраг Орлић, предсједник удружења „Одузета имовина“ Зоран Ристић, бивши амбасадор САД у Србији и Хрватској Вилиам Монтгомери, предсједница Привредног апелационог суда Јасминка Обућина, дугогодишњи судија Врховног суда Србије Љубодраг Пљакић, бивши судија Врховног касационог суда Предраг Трифуновић, проф. др Радован Вукадиновић, некадашњи високи службеник у Влади и Сабору Хрватске Сулејман Табаковић и други.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар