Линта на парастосу страдалим у „Олуји“: Режим Фрање Туђмана извршио агресију на крајишке Србе

У цркви Светог Марка у Београду  5. августа одржан је парастос Србима страдалим у злочиначкој акцији „Олуја“, а затим су родбина и пријатељи положили цвијеће на спомен таблу српским жртвама страдалим у ратовима 1999- 2000. године на простору бивше Југославије у Ташмајданском парку.

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта каже да је злочина било на свим странама и да је предуслов за мир да се одустане од лажних прича о агресији Срба на Хрватску и БиХ, да се успоставе исти стандарди за суђења за ратне злочине и да се поштују све жртве – српске, хрватске, бошњачке, албанске.

„У Хрватској влада бесмислени, лажни мит који је потврђен срамном Декларацијом  о домовинском рату из 2000. године, а која каже да су Србија и Срби тобоже извршили агресију на Хрватску, а да је Хрватска водила ослободилачки, праведан рат. Бројне чињенице кажу да је главни кривац за рат у Хрватској проусташки режим Фрање Туђмана који је извршио агресију на Србе у Хрватској, а Срби у Крајини су водили одбрамбени рат“, рекао је Линта.

Навео је и да би српско Тужилаштво за ратне злочине требало да почне да процесуира бројне злочине над Србима и да подиже оптужнице против припадника хрватске војске и полиције, тзв. Армије БиХ и ХВО.

„Наша држава би требало да оснује и Меморијални центар српских жртава деведесетих година на простору бивше Југославије и да развија културу сјећања  на  страдале сународнике“, рекао је Линта.

 

Информативна  служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар