Линта: Прослава злочиначке акције Олуја у Сплиту и Книну је величање усташтва и НДХ

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцјењује да дводневна прослава злочиначке акције Олуја у Сплиту и Книну представља величање усташтва и НДХ. Говори хрватских званичника о тобоже величанственој побједи хрватских ветерана у злочиначкој акцији Олуја су врхунска лаж која нема никакво утемељење у стварности.  Хрватска војска и полиција није војно побиједила крајишке Србе већ се највише истакла у убијању српских цивила, масовном бомбардовању крајишких градова и избјегличке колоне и систематском плачкању, паљењу и уништавању српске имовине и инфраструктуре.

Према Линти Колинда Грабар Китаровић је изразила дубоко жаљење што није била припадник Хрватске војске током и послије злочиначке акције Олуја да и она с пушком убије неког српског цивила или ратног заробљеника и  да опљачка и запали барем једну српску кућу. Тада би имала доказ да је права Хрватица и достојан сљедебеник поглавника Анте Павелића и команданта чувене по злу Црне легије Јуре Францетића. Припадници ХОС-а на челу са отвореним усташом Марком Скејом су и ове године у центру Книна извикивали усташки поздрав „За дом спремни“ а потпаролка хрватске полиције је бесрамно  изјавила да против њих неће бити подигнуте чак ни прекршајне пријаве иако се ради о кривичном дјелу злочина из мржње.

Линта истиче да је концерт отвореног усташе Марка Перковића Томпсона на сплитској риви пред више десетина хиљада Хрвата још једном потврдио да је темељ Туђманове Хрватске усташтво и геноцидна НДХ. Томпсон је и овог пута свој концерт почео са усташким поздравом „За дом спремни“ и пјевао низ усташких пјесама заједно са публиком. Потпуно је јасно да  већина хрватског народа и елите не жели да се суочи са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу. Један од бројних доказа јесте скандалозна Декларација о Домовинском рату из 2000. године којом је озваничен усташки мит да су Србија и Срби тобоже извршили агресију а Хрвати тобоже били жртва и водили ослободилачки рат.  Док год наведени усташки мит буде једна од темеља хрватске политике у Хрватској ће се величати НДХ и усташтво, славити злочинци, негирати српске жртве, отимати српска имовина и цементирати етничко чишћење српског народа на најразличитије начине.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар