Линта: Усташки симболи и поруке у мјестима Запужане, Полача, Кистање и Ервеник

Предсједник Одбора  за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцјењује да појава усташких симбола и порука у мјестима Запужане код Бенковца, Полача код Книна, Кистање и Ервеник показују да проусташке снаге у Хрватској настављају  из дана у дан да шире бијесну мржњу према Србима. У питању је добро осмишљена кампања у функцији застрашивања преосталих Срба и њиховог поновног протјеривања са свог вјековног подручја. Власт у Хрватској, као и претходне власти, јавно не осуђује говор мржње и позив на обрачун са Србима. Полиција и правосуђе не проналазе нити кажњавају организаторе и извршиоце ових србомрзачких чинова.

Два дана послије прославе злочиначке акције Олуја на споменику погинулим борцима из Другог свјетског рата и жртвама усташког терора у селу Полача исписани су усташко „У“ и нацистички симбол тзв. „свастика“.

Први графит са усташким словом „У“ исписан је на наведеном споменику уочи православног Божића, а крајем јуна на аутобуској станици освануо је језиви натпис „Ми Хрвати не пијемо вина, него крви четника из Книна“.

Три дана уочи прославе злочиначке акције „Олуја“ у селу Запужане осванула је морбидна порука „И стожер вам поручује опет ћемо у Олује“ заједно са усташким словом „У“. Српско село Запужани налази се 7 километара јужно од Бенковца, према Биограду на мору.  Прво је у низу српских села према Биограду. Јужније су још Јагодња, Лисшане Тинске, Стабањ и Какма, а југоисточно од Запужана су Церање Горње, Церање Доње, затим Мирање Горње, Мирање Доње и Пристег. Проусташке снаге не могу да се помире са чињеницом да се у ова села од Бенковаца према мору вратио један број Срба.

Уочи прославе злочиначке акције Олуја у центру мјеста Кистање постављена је црна ХОС-ова застава на којој стоји усташки поздрав За дом спремни, а на путу Ервеник-Жегар исписане су србомрзачке поруке „Србе на врбе“ и „Уби Србина“.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар