Линта на прослави славе манастира Ђурђеви ступови

Србија треба још више да помаже свој народ у Црној Гори


Служењем Свете архијерејске Литургије и ломљењем славског колача у манастиру Ђурђеви Ступови, једном од најстаријих у СПЦ, свечано је прослављен Празник Светог великомученика Георгија. Литургију су служили епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и архиепископ берлинско-германски Руске Заграничне Цркве Марко уз саслужење свештенства и монаштва ове епархије.

Сабрању је присуствовао вјерни народ и гости, међу којима је био и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта.

Шетњом кроз центар Берана у поподневним часовима одржана је традиционална Ђурђевданска литија, након које је вјерни народ у име Србије поздравио предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта.

– Српски народ у Црној Гори  налази се у тешком положају, јер се његова национална и људска права крше у многим областима – рекао је Линта и нагласио да Срби у Црној Гори немају статус конститутивног народа.

– Српски језик и ћирилица елиминисани су из званичне упoтребе,  СПЦ је изложена сталним притисцима и пријетњама, у јавности и школама врши се ревизија историјских догађаја, из уџбеника се избацују познати српски књижевници и пјесници – рекао је Линта и додао да Срби имају великих проблема да дођу до запослења у државним службама и јавном сектору.

– Србија помаже свој народ у Црној Гори, али то треба да чини још више, јаче и снажније с циљем да српски народ опстане на свом вијековном простору и сачува свој национални и културни идентитет – рекао је Линта који је изразио посебно задовољство што међу окупљеним народом има пуно дјеце и младих људи.

–  Будите поносни на своје српско име, језик и православну вјеру – поручио је Линта.

Вјерни народ поздравили су епископ Јоаникије и архиепископ Марко, а потом је у порти манастира уприличен пригодан програм и народно весеље.

Манастир Ђурђеви ступови у Беранама је задужбина Стефана Првослава (ум. пре 1220), сина великог жупана Тихомира, најстаријег брата Стефана Немање, његов гроб се налази унутар манастира. Градња манастира је завршена 1213. Године. Свети Сава је 1219. године успоставио Будимљанску Епископију и у овом храму устоличио првог Будимљанског епископа Јакова.

Нема коментара

Напишите коментар