АКТУЕЛНО:

Линта: Никада нећемо престати говорити о стравичном страдању Срба у Возући, долини ријеке Криваје и Озрену

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта je истакао да никада нећемо престати говорити о стравичном  страдању Срба са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног дијела Озрена од 10. до 24. септембра 1995. године. Током офанзиве тзв. Армије БиХ и одреда „Ел мухаџедин“, и уз подршку НАТО авијације, спаљено је 30 српских села,  протјерано више од 7.500 Срба и убијено близу 500 бораца Војске Републике Српске и српских цивила.  Још се трага за 129 несталих бораца Возуће.

Ради се о завршном чину етничког чишћења српског народа са подручја зеничке регије које је започето 1992. године. На овом подручју почињени су монструозни  злочини над српским становништвом од стране припадника одреда „Ел муџахедин“ који је Алија Изетбеговић довео из иностранства. Муџахедини су заробљеницима одсијецали главе које су други морали цјеливати, затим су им кидали удове, мучени су струјом и на разне друге садистичке  начине. На овом подручју нађена је масовна гробница са 21 тијелом, од чега 17 обезглављених.

За масовне злочине над Србима на овом подручју осуђен је само некадашњи командант  Трећег корпуса тзв Армје Бих Сакиб Махмуљин на срамотно малу казну од осам година затвора без обзира на бројне доказе. Махмуљин је побјегао у Турску и даље се налази на слободи без обзира на правоснажну осуђујућу пресуду за разне злочине.

У Београду  10. септембар 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар