АКТУЕЛНО:

Линта: Никада заборавити велики злочин над 88 Срба који се десио 1993. у три српска подвелебитска села

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта  истиче да никада не смијемо  заборавити велики злочин на Србима који  се десио прије 30 година у три српска подвелебитска села (Дивосело, Читлук и Почитељ) која су била под заштитом Уједињених нација. У злочиначкој акцији хрватске војске „Медачки џеп“, која је започела 9. септембра 1993. године, убијено је 88 Срба, међу којима је 36 цивила а три српска села су систематски опљачкана и уништена.

За монструозни и масовни злочин хрватски генерал Мирко Норац осуђен је  на свега 6 година и три хрватска војника на осуђени на казне од три и пет година. Наведене казне представљају  најдубље вријеђање и понижавање српских жртава и њихових породица. Потпуно је јасно да  хрватско правосуђе није незавино и непристасно већ је у функцији хрватске државне политике с циљем да се оправда најбезочнија лаж да су Срби били агресори и злочинци а Хрвати жртве и ослободиоци.

Линта сматра да Србија треба да покрене борбу за истину о карактеру ратова и страдању нашег народа деведесетих година прошлог вијека у међународној заједнции. Због тога је веома важно да се  оснује Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије који би, између осталог, активно радио на попису страдалих Срба, попису стратишта гдје су убијани српски цивили и ратни заробљеници и чувао трајно сјећање на српске жртве.

Линта је данас присуствовао парастосу који је данас служен у цркви Светог Марка у Београду  за Србе убијене у злочиначом походу Хрватске војске и полиције на три српска подвелебитска села прије 29 година.  Након парастоса у Ташмајданском парку је положено цвијеће на спомен плочу страдалим Србима. Организатор је као и сваке године Удружење породица несталих и погинулих лица „Суза“ из Београда.

У Београду, 9. септембар 2023. године

                                                                                                           Информативна служба

                                                                                                          Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар