Линта: Породице које живе у нелегалним објектима моћи ће да се пријаве на струју, воду, канализацију и гријање

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта послао је 24. маја писмо министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горану Весићу у којем је тражио да се прогнаничким и другим породицама омогући у што краћем временском року привремени прикључак стамбених објекта на електричну мрежу, као и друге мреже, све до завршетка поступка озакоњења или легализације. У прилогу писма налазио се списак 42 прогнаничке породице које су се Линти обратиле за помоћ.

У питању су 42 прогнаничке породице из насеља Бусије, Грмовац, Батајница, Мали Мокри Луг, Миријево, Сунчани Брег и других мјеста на подручју Града Београда које не могу да прикључе своје куће на електричну и друге мреже јер није завршен поступак легализације или се кућа не налази на снимку из 2015. године. Наведене породице су огорчене, незадовољне и разочаране јер живе у кућама 3-4 године и неки чак 10 година без струје.

Скупштина Србије је крајем јула усвојила измјене и допуне закона о озакоњењу које омогућавају да све породице које живе у незаконито изграђеним објектима могу да се прикључе на струју, воду, канализацију и гријање, јер се та врста прикључака сматра основним људским правом.

Влада Србије усвојила је 22. августа Уредбу која прописује начине, услове и поступке за прикључење на електроенергетску мрежу, гасну мрежу или мрежу даљинског грејања, водовод и канализацију незаконито изграђених објеката. Грађани који живе у нелегалним стамбеним објектима моћи ће од 15. септембра до 15. октобра у својим општинама да се пријаве за прикључење на струју, грејање, воду и канализацију.

Линта се захваљује Предсједнику Вучићу, министру Весићу и Заштитнику грађана што су прихватили приједлог да се десетинама хиљада прогнаничких и других породица  коначно омогући привремени прикључак стамбених објекта на електричну мрежу, као и друге мреже, све до завршетка поступка озакоњења или легализације. Нажалост, поступак легализације је веома спор због неефикасног рада администрације, неријешених имовинско-правних односа и других проблема.

 

У Београд, 8. септембар 2023. године

                                                                                                                    Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар