Линта: Никада заборавити свирепи злочин над 48 српских цивила у селу Брадина код Коњица

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се прије 32 године десио свирепи злочин над српским цивилима у селу Брадина код Коњица које су починиле муслиманске и хрватске паравојне и полицијске снаге. У Брадини је од 25. до 27. маја 1992. године погубљено је 48 српских цивила које никада нећемо заборавити.

Више од 330 Срба из овог и околних села одведено у логоре Челебић и Мусала гдје су мучени на најмоструозније начине. Укупно су 22 логораша страдала од мучења. У ископану јаму у порти срушеног православног храма бачено је 26 тијела погубљених Срба. Најстарија жртва је 85-годишња Паула Вукосава, а најмлађи 11-годишњи Срђан Жужа. 

Имовина убијених, заробљених и протјераних Срба је систематски опљачкана, а куће и Црква Вазнесења Господњег су запаљени и срушени. Брадина је прије рата била насељена већински српским становништвом. Било 280 српских кућа са око више од 1200 Срба.

Одговорност за злочине над Србима у Брадини сноси тадашњи општински  војни, полицијски и политички врх и надређени у Сарајеву.  Убиства и мучења Срба десила су се не само у Брадини, већ и у Коњицу и околним селима Церићи, Зукићи, Брђани, Џепи, Загорице, Хум, Блаце, Невиздраци, Доње Село, Врдоље, Живања, Ситник, Бјеловчина, Забрђани и Бијела.

Линта истиче да за свирепи масакр над српским цивилима у Брадини и на подручју Коњица, који су почињени у периоду од маја 1992. до маја 1993. године, нико није осуђен. Тужилаштво за ратне злочине у Београду има обавезу да покрене истрагу и подигне оптужнцу против одговорних за плански злочин над Србима на подручју општине Коњиц.

У Београду, 25. мај 2024. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар