Линта: Oдлука Гордана Јандроковића да прекине посјету Београду показује да Хрватска не жели искрени дијалог са Србијом

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта осуђује гажење хрватске заставе ако је то Војислав Шешељ заиста учинио, као и гажење или паљење заставе било које друге државе у свијету. Међутим, одлука предсједника Хрватског сабора Гордана Јандроковића да, након консулатација са хрватским премијером Пленковићем, прекине посјету Београду јасно показује да Хрватска не жели искрени дијалог са Србијом већ се стално бави оптужбама против ње. Жалосна је чињеница да су хрватски званичници покушали и покушавају да од једног изолованог инцидента направе медијски спектакл и оптуже Србију да тобоже нарушава односе између двије државе. Истина је потпуно другачија.

Линта истиче да Хрватска својом константном антисрпском политиком нарушава односе са Србијом. Он као један од бројних доказа наводи скандалозну Декларацију о домовинском рату из 2000. године, као и скандалозни Закон о правима хрвтских бранитеља из 2017. године у којима пише да су Србија, Црна Гора и дио српског народа у Хрватској тобоже извршили оружану агресију на Хрватску.

Као други доказ, Линта наводи закључак тзв. Комисије за суочавање са прошлошћу, коју је основала Влада Хрватске, да се усташки поздрав „За дом спремни“, под којим је убијено на стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома, може користи у посебним приликама. Србија се, поред свега, залаже за дијалог са Хрватском јер је то једини начин да се рјешавају бројни проблеми стотина хиљада протјераних Срба и преосталих Срба у Хрватској, као и друга отворена питања.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар