Линта: Општи застој у процесу тражења несталих Срба

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцјенио је да је на простору бивше СФРЈ општи застој у процесу тражења несталих Срба. Он је, на данашњој 18. сједници Одбора за дијаспору и Србе у региону,  истакао да је главни разлог општег застоја у тражењу несталих Срба непостојање политичке воље у дијелу међународне заједнице и код власти у Загребу, Сарајеву и Приштини. Циљ  је да се оправда лажна и бесмислена теза да су Срби деведесетих година прошлог вијека тобоже били  агресори и злочинци а Хрвати, Бошњаци и Албанци тобоже жртве и ослободиоци. Јасно је да Комисија за нестала лица у Хрватској и Институт за нестала лица у БиХ ништа не раде на тражењу несталих Срба већ се искључиво баве тражењем несталих Хрвата и Бошњака. Српске жртве се прешућују, умањују и маргинализују а хрватске, бошљачке и албанске жртве се преувеличавају, величају и њима се одају почасти.  Линта и остали чланови Одбора дали су пуну подршку иницијативи да се у што краћем временском року усвоји закон о правима цивилних жртава и несталим лицима. Он је нагласио да је питање несталих лица најважније хуманитарно питање али и важно политичко питање Слободанка Колџић из без чијег праведног рјешавања није могуће говорити о нормализацији односа, а камоли о успостави повјерења и помирењу међу народима који живе у региону Западног Балкана.

На сједници Одбора за дијаспору и Србе у региону учествовали су, између осталих, генерални секретар Министарства спољних послова и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић са сарадницима, предсједник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије др Душко Челић, предсједница Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“ из Београда Драгана Ђукић,  члан Удружења родитеља и породица ухапшених, заробљених и несталих лица Слободанка Колџић. На крају сједнице чланови Одбора за дијапсору и Србе у региону су једногласно усвојили 13 закључака које ће бити послани свим релевантним државним институцијама.

Одбор за дијаспору и Србе у региону одржао је данас своју 18. сједницу на тему „Рјешавање питања несталих лицаа – предусслов помирења у региону“.

 

У Београду  21. фебруар 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар