АКТУЕЛНО:

Линта осудио напад на Стару цркву у Мостару: излив мржње према Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује вандалски напад на Стару цркву (црква Рођења Пресвете Богородице) у Мостару када је дошло да демолирања врата, скрнављења олтара, разбацивања предмета и крађе новца. У питању је један од честих излива мржње према културном и верском насљеђу српског народа на подручју Мостара и Федерације БиХ.

Велики број оваквих и сличних насилничких чинова имају за циљ да унесу додатни страх, немир и узнемиреност код преосталих Срба у Мостару и Федерацији БиХ, да им се пошаље јасна порука да нису добродошли и да се иселе у Србију. То потврђују бројни примјери скрнављења наших цркава, гробова, споменика, физички напади и пријетње малобројним Србима, свирепо убиство српске повратнице у Високом, као и системско отимање и пљачка српске имовине.

Линта позива представнике међунaродне заједнице да се коначно огласе и јавно осуде нападе на малобројне Србе у Федерацији БиХ,  њихову имовину и културно и вјерско насљеђе нашег народа. Срамна ћутња међународних представника потврђује да за Србе у Федерацији БиХ не важе темељне вриједности данашњег свијета: људска и мањинска права, владавина права и право на несметано његовање и чување националног и културног идентитета.

У Београду, 13. август 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар