Линта: Осуђујућа пресуда крајишком Србину Миленку Марићу је дубоко неправедна и национално мотивисана

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује осуђујућу пресуду крајишком Србину Миленку Марићу, коју је донио Жупанисјки суд у Осијеку, као дубоко неправедну и национално мотивисану. Миленко Марић је први пут ухапшен у Великој Британији 2015. године, гдје живи са породицом од 1998. године, на основу међународне потјернице због кривичног дјела ратног злочина над цивилима које је наводно почињено у Барањи у јесен 1991. године. Након суђења Жупанијски суд у Осијеку је 2017. године, због недостатка доказа, донио ослобађајућу пресуду након чега се Миленко Марић вратио породици у Велику Британију.

Врховни суд Хрватске је из процедуралних разлога укинуо првостепену пресуду и за Миленком Марићем је расписана нова међународна потјерница. Марић је поново ухапшен у Великој Британији која га априла ове године изручила Хрватској. Овог пута Жупанијски суд у Осијеку је, без икаквих доказа, осудио Миленка Марића на пет година затвора што је минимална казна по хрватском закону за кривично дјело ратних злочина. Трагична је чињеница да Суд уопште није узео у обзир колико је Миленко Марић провео у екстрадиционом затвору у Великој Британији и у истражном затвору у Хрватској.  По рачуници одбране то прелази казну од пет година и Марић је морао бити ослобођен.

Линта позива министра спољних послова Ивицу Дачића да упути најоштрији протест хрватском министру спољних и европских послова Гордану Грлићу-Радману због наведене неправедне и скандалозне пресуде. Осуђујућа пресуда Миленку Марићу је један у низу доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и да Срби оптужени за ратне злочине немају фер и поштено суђење у Хрватској. У питању је још један монтирани судски процес чији је циљ да се потврди лажни мит да су Срби агресори и злочинци а Хрвати ослободиоци и жртве. Поред тога, циљ је да се подстакне додатни страх и узнемиреност код преосталих Срба у Хрватској да свако од њих може бити осуђен за ратни злочин без иједног доказа и да им је најбоље да се иселе.

Према подацима Удружења „Веритас“, на основу међунардоних потјерница које је расписао Биро Интерола у Загребу до сада је ухапшено 187 Срба широм свијета. Тренутно се у хрватским затворима због кривичних дјела ратних злочина налазе 33 Србина, од којих је 16 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда.

У Београду  21. јул 2023. године

Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар