Линта: Писмо Китаровићеве Пуповцу још једна потврда да је темељ Хрватске усташтво

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцјењује да је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић још једном потврдила да води проусташку политику. Она је својим писмом које је упутила предсједнику СДСС-а Милораду Пуповцу суштински показала да Хрватска није земља мира, разумијевања и просперитета већ земља мржње, нетрпељивости и етничког насиља чији је темељ усташтво. Колинда Грабар Китаровић у свом писму није показала спремност да се јавно извини због низа својих проусташких изјава, проусташког понашања и ћутње на низ проусташки манифестација чији је циљ рехабилитаицја усташких злочинаца и геноцидне НДХ.

Линта истиче да Колинда Грабар Китаровић освајачки и злочиначки тзв. Домовински рат назива ослободилачким и праведним ратом; стално понавља усташку тезу о тзв. великосрпксој агресији; изражава жаљење што није била припадник хрватске војске да убија Србе; велича ратне злочинце из посљедњег рата на челу са Фрањом Туђманом и генералом Антом Готовином: главног промотера усташтва и апостола мржње Марка Перковића Томпсона назива својим омиљеним пјевачем и јавно говори да би вољела да буде на његовом концерту; кољачки поздрав“За дом спремни“ сматра да је стари хрватски поздрав; полаже цвијеће убијеним усташким злочинцима у Блајбургу на табли на којој пише „У част и славу погинулој хрватској војсци“ и на којој се налази усташки грб; одликовала је челника проусташког хрватског покрета Николу Штедула; ратног злочинца надбискупа Алојзија Степинца назива свецом и праведником који је тобоже  спасавао Јевреје и друге народе; није осудила исплату пензија усташким злочинцима од 1993. године и подизање  споменика и спомен плоча убијеним усташама у Сиску и другим мјестима; није осудила мисе Анти Павелићу и усташким генералима и пуковницима које се сваке године служе у Загребу; није осудила скандалозни филм Јакова Седлара и штампање и промоције књига више проусташких удружења  чији је циљ да главну фабрику смрти на Балкану Јасеновац прикажу радним логором;  за Јасеновац тражи да се проведе форензика и др.

Линта посебно истиче да је Колинда Грабар Китаровић приликом званичне посјете Аргентини марта прошле године изјавила је да је поносна на све Хрвате који су стигли у Аргентину након Другог свјетског рата од којих су велика већина били усташки зликовци (Анте Павелић, Динко Шакић, Еуген Кватерник, Иво Ројница и др.); прихватила је да јој се у име хрватске заједнцие у Аргентини обрати Томислав Фрковић (унук бившег усташког министра шумарства у НДХ) који сваке године у Буенос Ајресу предводи прославу 10. априла, дана оснивања НДХ, и који држи ватрене говоре за масовног убојицу Анту Павелића; сликала се са усташком заставом у Канади;. за устанак у Србу против геноцидне НДХ (27.јул 1941. године)  каже да је био почетак покоља Хрвата; за Анту Павелића каже да је његова највећа грешка јер је издао и преварио Хрвате,  а не због тога што је био на челу НДХ  која је донијела  расне законе и починила геноцид Србима, Ромима и Јеврејима и др.

У Београду  12. септембар 2019. године

Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар