дискриминацији српског народа

Линта: Подршка изјави патријарха Иринеја о систематској дискриминацији српског народа у Црној Гори

Предсједник Oдбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта даје пуну подршку патријарху Иринеју који је својом изјавом желио да нагласи систематску дискриминацију српског народа у Црној Гори.

Свакодневно се угрожававају његова основна људска права: право на слободну употребу српског језика и ђирилице и право на пропорционаално запошљавање у државним институцијама, јавној управи, болницама, домовима здравља, школама, Универзитету у складу са резултатима последњег пописа становништва. Такође, угрожено је право на учење српске историје и књижевности и његовање српске културе, као и право на слободно дјеловање Српске православне цркве и др.

Линта наглашава да у Србији, нажалост, постоје политичари који би најрадије хтјели да у Црној Гори не постоји српски народ. Добро је познато да су Срби у Црној Гори историјски народ али њихов статус у Уставу Црне Горе још увијек није дефинисан већ су одавно постали предмет националне, политичке, економске, културне и сваке друге дискриминације. Србија има обавезу да још конкретније и систематичније помогне Србима у Црној Гори да сачувају свој национални, вјерски и културни идентитет и да опстану на свом вјековном подручју.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар