hasanbeg

Линта подржава петицију за смјену проусташког хрватског министра културе Златка Хасанбеговића

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подржава петицију свјетских бројних интелектуалаца за смијену хрватског министра културе Златка Хасанбеговића јер бројне чињенице потврђују да је отворени поштовалац злочинца Анте Павелића. Линта најоштрије осуђује скандалозни став историчара Бојана Димитријевића да је наведена петиција за смјену Хасанбеговића нечувена јер је његов пријатељ, чије је постављење на место хрватског министра културе од почетка подржавао. Димитријевић сматра да Хасанбеговић није ревизиониста и симпатизер усташтва већ прије свега научник и да Србија не треба да се мијеша у политичка и кадровска питања сусјединих држава. Трагична је чињеница да један српски интелектуалац због личних интереса јавно брани отвореног симпатизера злочиначке Независне државе Хрватске у којој је извршен геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима.

Линта подсјећа да је Златко Хасанбеговић деведесетих година био члан Хрватског ослободилачког покрета (ХОП) којег је основао Анте Павелић 1956 године а затим предсједник младих Хрватске чисте странке права, која отврено велича усташтво. Био је један од сарадника листа Независна држава Хрватска у којем је објавио, између осталог, текст у којем тврди да су усташе хероји и шехиди. У наведеном листу је објављена и фотографија на којој се налази Хасанбеговић са усташком капом на глави. Златко Хасанбеговић је и предсједник Надзорног одбора проусташког Почасног блајбуршког вода чији су чланови, између осталог, поставили фотографију на надгробни споменик усташког пуковника Томислава Ролфа на гробљу у Блајбургу. Наведени Ролф је извршио самоубијство 1945. године уочи предаје партизанима. Хасанбеговић сматра врло корисним и филм Јакова Седлара “Јасеновац-истина“ у коме се износи скандалозна лаж да су комунисти у Јасеновцу убили више људи него што је то учинио Павелићев режим.

Линта подјсећа и на неколико изјава које недвосмислено потврђују тезу да је Златко Хасабеговић отворени сљедбених усташког режима: јавно истиче да антифашизам није темељ хрватске државе већ флоскула која нема утемељење у хрватском Уставу; да су усташе хрватска војска а да чист разум говори да Народноослободилачка војска, као југословенска, не може бити хрватска војска; да су Овчара и Сребреница рефлекс масовних партизанских егзекуција 1945. године; да се Други свјетски рат у Хрватској не може посматрати црно-бијело и кроз одреднице „фашизам“ и „антифашизам“ што недвосмислено значи да НДХ за Хасанбеговића није фашистичка творевина.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар