Линта: Основати Институт са задатком да покаже да се у Сребреници није десио геноцид

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта предлаже да Србија оснује Институт за истраживање рата и ратних злочина чији би један од задатака био да аргументовано покаже да се у Сребреници 1995. године није десио геноцид над Муслиманима. Према Конвенцији УН-а, геноцид чини свако ко има намјеру да у цијелости или дјелимично физички уништи неку националну, расну, етничку или вјерску групу. Ако се не утврди геноцидна намјера, сва наведена дјела су кажњива, али не као геноцид, већ као друго кривично дело (злочин против човечности, ратни злочин и др.). Хашки трибунал у својим пресудама апослутно није доказао да је политичко и војно руководство Републике Српске имало намјеру да униште Муслимане из Сребренице.

Линта истиче да су Срби заиста хтјели да изврше геноцид они би ликвидирали 25.000 до 30.000 муслиманских цивила који су били у њиховим рукама у Поточарима. Умјесто тога српске снаге су организовале превоз муслиманских жена, дјеце и стараца и превезли их на територију под контролом Муслимана. Јасно је да измјештање муслиманских цивила из ратног подручја Сребренице није и не може бити никакав доказ геноцидне намјере. Поред тога, Хашки трибунал није доказао да су погубљења муслиманских ратних заробљеника била геноцид односно да су злочини у Сребреници извршени са геноцидним намјера. Ради се о ратном злочину који је почињен из освете због масовног страдања српских цивила и бораца на подручју Сребренице и шире. Заробљени муслимански борци нису стрељани због националне, етничке, расне или вјерске припадности већ зато што су третирани као непријатељи који су починили злочине над Србима.

Линта сматра да Хашки трибунал није био заинтересован да потпуно и тачно утврди чињенично стање. Наиме, још увијек се не зна колико је Муслимана било у Сребреници, колико их је било у колони која се пробијала према Тузли, колико их је страдало у борби са јединицама Војске Републике Српске, ко је издао наређења за погубљена заробљеника и колико их је побијено, ко је и када донео наводну одлуку да се изврши непостојећи геноцид и др. Очигледно је да је Хашки трибунал донио низ пресуда против чланова војног и политичког руководства Републике Српске а да није имао ниједну утврђену важну чињеницу. Међународни суд правде у Хагу је 2007. године донио одлуку да је у Сребреници почињен наводни геноцид, прије свега, на основу читавог низа политичких пресуда које је донио Хашки трибунал против Срба а које нису засноване на доказима и чињеницама већ на претпоставкама и лажним исказима свједока.

У Београду, 11. јул 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар