АКТУЕЛНО:

Линта: Помирење могуће тек кад се Хрватска суочи са истином и усташком идеологијом

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као увредљиву и понижавајућу изјаву предсједника СДСС-а да би да је први корак помирења између Србије и Хрватске направљен учешћем Бориса Милошевића на прослави злочиначке акције „Олуја“ и да очекује да државни представници Србије и Хрватске такође направе прве кораке у том правцу. Посебно је срамна изјава Пуповца новинару РТЛ-а да неки људи у Београду ниси били припремљени за оно што се дешавало у Книну 5. августа нити су имали довољно информација. Линта поручује Пуповцу да су сви људи у Београду знали да се у Книну 5. августа прославља етничко чишћење нашег народа. Такође, Пуповац мора да зна да помирење Србије и Хрватске и Срба и Хрвата није могуће градити на признању да је злочиначка акција Олуја била легална и легитимна војна акција и да су Србија и крајишки Срби били агресори а да је Хрватска водила одбрамбени рат. Помирење између Србије и Хрватске је могуће тек под условом да се Хрватска суочи са својом историјом и са својом улогом у спровођењу усташке идеологије од доласка Фрање Туђмана на власт до данашњег дана. Хрватска се мора суочити са истином и на тој истини је могуће градити будуће односе између двије државе.

Линта истиче да су минималне шансе да се Хрватска заиста суочи са истином и да прихвати непобитне чињенице. То конкретно значи да  Хрватска треба, између осталог, да призна и покаје се за почињени геноцод над Србима у НДХ, да одбаци Фрању Туђмана и његову проусташку политику; да престане да слави злочиначку акцију Олуја; да одбаци лажни мит о српској агресији; да донесе закон о забрани величања усташтва којим ће прописати строге затворске и новчане казне као што су учиниле друге цивилизоване државе; да Хрватски сабор укине срамну одлуку да буде покровитељ комеморације убијеним усташким злочинцима у Блајбургу; да спроведе Анекс Г Бечког споразума о сукцесији и врати имовинска и друга права протјераним Србима и другим оштећеним грађанима; да укине закон о исплати пензије преживјелим усташама, да укине валуту „куна“ која, осим у Хрватској, је постојала  једино у НДХ и којој је име дао сам Анте Павелић; да забрани концерте главног промотера усташтва Марка Перковића Томпосна а не да их још финансира.

Линта сматра да захтјев Милорада Пуповца да усташки поздрав „За дом спремни“ треба уклонити из јавног простора је апсолутно нереалан и смијешан из разлога јер је усташтво темељ данашње Хрватске. Линта подсјећа да је наведени усташки поздрав легализован у Хрватској од стране више хрватских институција.   Хрватско министарство управе је 2017. године донијело мишљење којим је потврђено да се могу регистровати удружења која у својим статутима и грбу имају усташки поздрав „За дом спремни“. Савјет за суочавање са прошлошћу Владе Хрватске је 2018. године донио скандалозну али очекивану одлуку да се усташки поздрав „За дом спремни може користити у одређеним приликама. Високи прекршајни суд у Загребу је почетком ове године донио анитцивилизацијску пресуду да увикивање „За дом спремни“ на концертима Марка Перковића Томпона није незаконито са срамним образложењем да је на његовим концертима добра атмосфера и да се нико се није узнемирио. Прије тога су прекршајни судови у Пожеги и Слуњу донели пресуде којима се „За дом спремни“ сматра изразом воље власти и да његова употреба не узнемирава јавност.

У Београду  11. август 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                  Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар